Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Spojene obale Srbije i Srpske mostom „Bratoljub”

26.05.2017. 13:52 14:39
Piše:
Izvor: FoNet

LJUBOVIJA: - Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, nakon obilaska radova na mostu "Bratoljub" u Ljuboviji, i poručio da je važno da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake. 

- Važno je da spajamo obale, gradove, države, srpski narod, ali i Srbe i Bošnjake, rekao je na mostu koji spaja obale Drine. 



On je okupljenim građanima rekao da su radovi završeni na vreme, kaže da su mu rekli i pre roka, poručivši da mostovi, a ovaj je 12. na Drini, obezbeđuju pristojan život, povezuju, spajaju...



"Preko njih počinjemo da se razumemo, oni nam omogućavaju da radimo, donose nove poslove, ali i prenose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od sebe i najbližih", rekao je Vučić i pozvao narod i s jedne i s druge strane Drine da i dalje gradi. 



Kako je rekao, odgovor na staro pitanje - zidovi ili mostovi - danas bi mogao da bude na mostu i na reci Drini, koja spaja Srbiju i RS i Srbiju i BiH, i to je dokaz da smo u stanju da položimo ispit, "onaj na kojem su generacije padale u sopstvenoj krvi". 



Pomenuo je Đorđa Versatovića, rekavši da je on jedan od onih koji su znali šta znači most i da će povezivati Srbe sa obe strane Drine, o čemu je pisao romane, i za koga nije postojalo "ništa lepše od mosta". 



"O ljubavi i potrebi da se srpski narod povezuje ne moram ni da govorim. Izgradili smo 300 mostova, više nego ikada, više tunela i železničke pruge...Balkan neće opstati bez mostova za različite ljude koji imaju jedan cilj - mir, stabilnost i bolji život. Toliko smo različiti i isti, ogromno je tržište pred nama, hiljade radnika, znanja, investicija, prilika... ne povezati sve to nije samo greh već i glupost, najveća koju možemo da napravimo sami sebi", rekao je Vučić. 



Pamet nam je, poručio je, potrebna više nego ikad, i to i Ljuboviji i Bratuncu, ali i Srbiji i Srpskoj i BiH. 



"Potreban je i rad, zajednički i težak, ali onaj koji generiše i stvara novi rad. Ovde ne smemo da stanemo, ovde je 12. most, a treba nam 120 još. Hiljade u Srbiji, BiH, na Balkanu, oni će umnožiti naš kapital. Mostovi preko naših razlika uslov svih naših baza i nada", rekao je VUčić i pozvao da i dalje zajedno gradimo. 



Na mostovima poput ovog možemo sve višedecenijske težnje i želje da pronađemo, rekao je Vučić, a odlazećem predsedniku Tomislavu Nikoliću, koji se danas obratio poslednji put u toj ulozi, poručio: -Hvala za sve što je uradio za sve ovo vreme i ove godine, nastavićemo da radimo i imaćemo hrabrosti da se upustimo u svaki prblem i da ga rešimo. 

"Postoje oni koji su gledali da naprave problem i oni koji su ih rešavali. Srećan sam što smo među onima koji gledaju da ih olakšaju ili reše. Ništa lepše nego kada stupite nogom na neki put, prugu ili most u čijoj ste izgradnji učestvovali", rekao je Vučić, te zaključio da takvi ljudi i narodi imaju budućnost.

Nikolić: "Bratoljub" nas spaja zauvek

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na mostu "Bratoljub" koji spaja Ljuboviju i Bratunac rekao da je to ćuprija podignuta da ujedinjuje i spoji srpski narod i države.



"Bratoljub je infrastruktura naše duše, simbol spajanja srpskog bića, ali i simbol zajedništva sa svim drugim narodima koji vekuju na ovim prostorima, deleći sa nama sudbinu i živote", rekao je Nikolić tokom obilaska radova na mostu.



To je, dodao je, most koji spaja Ljuboviju i Bratunac i "našu stalnu težnju da se uvek prepoznajemo, volimo i uvažavamo, jer mi smo deca iste majke".



Mostovi na Drini, dodao je, nisu samo strateški važni za ekonomski razvoj, trgovinu, turizam, saobraćajno povezivanje ovih krajeva i Evrope, već spajaju Srbe sa obe strane Drine.



"Kažu da ovaj most skraćuje put transporta robe za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa koridorom 11 i lukom Bar. Meni je isto važno što idu po dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima i da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Srpske u Srbiju i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gde ideš pošto će sve da bude jedno", poručio je Nikolić.



Podsetio je da su srpskim majkama "nekažnjeno otimali decu, a one su uplakano ostajale na levoj obali Drine", zato što nije bilo mosta kojim bi nastavile da idu kroz svoju zemlju. 



"Tuđinci su koristili Drinu da nas razdvoje mi smo im u tome pomagali i doveli do toga da ih proklinjemo u pesmama. Bratoljub nas spaja zauvek. Korak preko ovog mosta je korak u susret bratu, u susret zajedničkoj budućnosti", naglasio je on. 



Kako je rekao, most pokazuje kako je moguće okupiti i Srbiju i BiH i RS oko zajedničkog projekta važnog za sve strane, "važnog za našu zajedničku budućnost".



"Ova ćuprija na Drini podignuta je da ujedinjuje i spoji naš narod i države", zaključio je Nikolić.

Dodik: Ne ispravljamo "krivu Drinu", spajamo je

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na mostu "Bratoljub" kod Ljubovije da su rukovodstva Srbije i RS rešila da spajaju, umesto da ispravljaju krivu Drinu.



Dodik je rekao da je most dokaz želje za spajanjem, bržim dolaskom, ali i odlaskom, što je zahtev savremenog života, ali je i dokaz Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS.



Kako je rekao, ovo je bio višedecenijski zahtev građana koji žive sa obe strane Drine, ali i podvukao da toga ne bi bilo da nije bilo premijera Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njihovog "pogleda na ovu stranu i ka građanima koji ovde žive".



"Da nije bilo te energije i odlučnosti, pre svih premijera Vučića, ne bi mogli da se pohvalimo ovim rezultatom" dodao je Dodik i podvukao da Drina za srpski narod ima posebna značaj i da stoga treba da gradimo mostove da budemo sve bliže i jedinstveniji i da budemo tu.



Od novog predsednika Srbije, istakao je, u Banjaluci očekuju još intenzivniju saradnju, a Nikoliću zahvaljuju na dosadašnjoj, veoma uspešnoj. 



Nikolić je, primetio je Dodik, uvek bio tu da održi sinergiju Vlade Srbije i institucija, a njima u RS da uputi reči ohrabrenja, da bude tu kada je trebalo da dođu u Beograd i stoga mu upućuje zahvalnost i građana RS i svoju ličnu. 



"Zahvaljujući njemu i Vučiću naši odnosi su najbolji do sada", rekao je Dodik i naveo da je to i obaveza da se i dalje gradi i nastavi istim putem. 

Autor:
Pošaljite komentar