Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi srpski IT centar u somborskoj gimnaziji

25.05.2017. 08:23 08:28
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

SOMBOR: Jučerašnji boravak dvoje ministara Vlade Srbije u Somboru , Ane Brnabić koja se nalazi na čelu resora državne uprave i lokalne samouprave, kao i Mladena Šarčevića ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, protekla je u znaku IT sektora.

Dok je ministarka Brnabić somborsku lokalnu samopravu, sa čijom gradonačelnicom Dušankom Golubović je prethodno imala radni sastanak, označila kao jednu od onih koje su najdalje odmakle u stvaranju preduslova za uvođenje e-uprave u celokupno poslovanje, prilikom boravka u ovdašnjoj Gimnaziji „Veljko Petrović“ se sa kolegom Šarčevićem uverila u odličan rad sa gimnazijalcima kada je u pitanju IT tehnologija.

"Sombor je fantastičan posao završio u prenosu matičnih knjiga u elektronsku formu što je i preduslov za uvođenje e-uprave, te postao jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koje su proglasile i jedinstveno matično mesto, čime će ubuduće prenos matičnih knjiga u elektronski oblik u centralnom sistemu biti mnogo brži i efikasniji", naglasila je ministarka Brnabić, izražavajući kao predsednica Saveta za IT Vlade Srbije zahvalnost prosvetnim radnicima u somborskoj Gimnaziji „“Veljko Petrović“ na trudu koji ulažu u obrazovanje budućih informatičkih stručnjaka.

"Ni ja sama nisam do sada znala da je ova gimnazija, kada je u pitanju obrazovanje informatičara, jedna od najboljih u Srbiji i to ako se ne varam odmah posle Matematičke gimnazije u Beogradu. Često kažem da mi ni sami ne znamo koliko imamo dobrih stvari, dobrih primera širom Srbije pa je ovo odlična prilika da širimo pozitivne primere u praksi  ali i da se zahvalimo ljudima koji su doprineli tome, kao što je to profesor Duško Obradović, koga sam danas imala čast da upoznam. To je čovek koji je doprineo sa svojim timom da se ne samo ove godine deset odsto učenika somborske gimnazije plasira na okružno takmičenje iz programiranja, što je značajno veći procenat nego u bilo kojoj drugoj srpskoj školi, već i tome što je ova gimnazija jedina srednja škola u svetu koja se već devetu godinu za redom plasira u finale prestižnog „Majksrosoft Babls kupa“", kazala je Brnabićeva naglašavajući da je još jedan dokaz kvalitetnog rada u somborskoj gimnaziji i to što po najnovijem istraživanju 35 odsto osmaka i 44 odsto sedmaka želi da upiše računarski smer nakon gimnazije.

Reči hvale za gimnaziju koja ove godine otvara odeljenje namenjeno učenicima nadarenim za informatiku, nije štedeo ni resorni minsitar prosvete, Mladen Šarčević.

Dolaskom novog kolege na čelo škole učinjen je zaista kvalitetivni pomak, pa je naša poseta i svojevrsna podrška ovoj školi koja je uspešna ne samo kad je u pitanju informtika.- kazao je Šarčević koji je sa koleginicom Brnabić posetio učenike i profesore na časovima informatike i hemije, ali se i upoznao sa radovima na dogradnji i proširenju sale za fiskulturu somborske gimnazije.

"Imamo puno posla na reformi obrazovanja, a jedna od njih je i reforma gimnazija koje su dobile upitnike   i rade na tome kakve sve smerove želimo da imamo jer strategija obrazovnja predviđa da do 2020.godine gimnazije obuhvataju 40 odsto obrazovnog modela, a mi smo tek na nekih 20 odsto", kazao je Šarčević precizirajući da su ove godine podignute kvotu ali ne tako što je oboren prag upisa, pošto gimnazije moraju i dalje biti elitne škole.

"Informatički smerovi, su prvobitno zamišljeni da stratuju kao ogledni programi u četiri univerzitetska grada (Beograd, Novi Sad , Niš i Kragujevac),  međutim sagledavši sve ovaj program je proširen i na Sombor, Sremsku Mitrovicu Šabac, Užice Jagodinu, Požegu... dakle ukupno  12 gradova i 15 škola", kazao je ministar prosvete ne propuštajući i da naglasi da je projekat dualnog obrazovanja izazavao neočekivano velik porast interesovanja kompanija za ovakav vida saradnje sa srpskom prosvetom pa je već 1836 kompanija potisalo ugovore, 300 firmi se javilo naknadno čime je omogućeno otvoranje 19 novih profila novih  u okviru modela u kome će učešće uzeti čak 19.000 učenika.

M.Miljenović

Autor:
Pošaljite komentar