Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ametek- nova, velika američka investicija u Srbiji

24.05.2017. 12:06 12:43
Piše:
Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

BEOGRAD: Premijer Aleksandar Vučić najavio je novu američku investiciju u Srbiji, kompanije Ametek, u narednim danima i zahvalio i na tome, ali i na dubokom razumevanju zameniku državnog sekretara Barajanu Hojtu Jiu, s kojim je danas razgovarao. 

"Biće to jedna velika i dobra investicija. Amerikanci dolaze zbog dobrog poslovnog ambijenta koji imamo u Srbiji, i u tom projektu mi ne dajemo nikakve subvencije", naveo je premijer, dodajući da će u narednih nekoliko dana biti otvorena hala od 10 hiljada kvadrata u kojj će posao dobiti 500 ljudi. 



Jiu je zahvalio zbog otvorenog i iskrenog odnosa koji, kako je rekao, već dugo imamo. 



"Nismo i ne moramo uvek o svemu isto da mislimo i da budemo saglasni, ali kod njega cenim to što uvek i o svemu možemo da razgovaramo", rekao je Vučić i zamolio ga da još takvih investitora, poput "Ameteka", čiji je dolazak najavio, dovede u Srbiju. 



Kako je napomenuo, ponosan je što će u narednim danima otvoriti halu Ameteka, a nada se i novim američkim investicijama. 



Precizirao je da su imali uspešne razgovore o bilateralnim odnosima.



Vučić je istakao da je bilo reči i o pitanjima u kojima nema saglasnosti , poput pitanja Kosova i Metoihije.



On je rekao da je američkom diplomati preneo brigu u pogledu mogućnosti da Haradinaj bude premijer.

Ji: Vučić kao predsednik ima jači legitimitet

Ji čestitao je danas premijeru Aleksandru Vučić na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju a to je EU i njene institucije.



Ji je takođe preneo danas Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.



Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom i izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima.


„O nabavci oružja i oruđa odlučujemo sami“

Vučić je izjavio da je suvereno pravo Srbije da kupuje oružje i oruđe i poručio da Srbija o tome odlučuje sama kao suverena i nezavisna država.



Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim zvaničnikom Stejt dipartmenta za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, odgovarajući na pitanja da li je u razgovoru bilo reči o tome gde i od koga Srbija kupuje oružje. 


On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard. 



Ji je dodao da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija. 

Vučić:Besmislice da Hojt Li ne predstavlja zvanične SAD

Vučić se osvrnuo na spekulacije u javnosti da Hojt Li ne predstavlja aktuelnu američku administraciju i istakao da je reč o besmislicama srpskih tabloida i pojedinih analitičara.



Odgovarajući na pitanje i konstataciju Prve televizije upućeno gostu iz SAD da pripada bivšoj američkoj administraciji i da o posetama Balkanu nije razgovarao sa državnim sekretarom Tilersonom, Vučić je istakao da su ga sa te televizije pojedini srpski analitičari "savetovali" da sa njim ne razgovara, jer, navodno, predstavlja bivšu vašingtonsku administraciju.



„To su besmislice. Sa punom odgovornošću, zato što predstavljam građane Srbije, primio sam Hojta Jia, jer je to važno za našu zemlju, ne što mi se dopada, ili što ga poznajem dugo“, rekao je Vučić.



Ji: SAD će pomagati region na putu u EU,s Rusima - jasne crte

SAD će i dalje pomagati zemlje regiona u njihovim naporima da steknu članstvo u EU koliko god može, a verujem da će to činiti i Evropa, poručio je Ji. 



Ji je primetio da postoji jedna vrsta nestrpljenja po pitanju integracija u EU. 



Sam se zapitao šta tu mogu da urade SAD i Evropa, a odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije na ovaj region, odgovor je potražio u nedavnim istupima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih najbližih saradnika Pensa i Tilersona, a koji su rekli da gde god mogu da se nađu zajedničke teme za razgovor s Rusima - Amerikanci će razgovarati. 

Autor:
Pošaljite komentar