Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rano otkrivanje HIV infekcije šansa za duži život

21.05.2017. 08:50 08:53
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Svake godine, treće nedelje u maju, pune 34 godine, u više od 115 zemalja sveta obeležava se Dan posvećen osobama umrlim od AIDS-a.

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a ima za cilj da animira i mobiliše celokupnu zajednicu, da uključi sve sektore da kroz sećanje na osobe koje su umrle, izraze podršku osobama koje žive s AIDS-om.

Prema rečima lekara specijaliste epidemiologije, prim. mr. sci. med. Snežane Medić, cilj je da se zajednički podigne glas u borbi protiv HIV-a i AIDS-a, protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa ovim virusom, ali i da se promoviše dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.

- Testiranje na HIV jedini je način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, naročito ako se dotični rizično ponaša - kaže Medić. - Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, ali i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu.

Dominatna transmisivna grupa u AP Vojvodini su i dalje muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima

Pravovremeno savetovanje i testiranje na HIV omogućiće osobama koje nisu inficirane da tokom poverljivog razgovora sa kvalifikovanim savetnikom sagledaju i procene sopstvene rizike, tj. sopstveno rizično ponašanje i faktore koji tome doprinose. Takođe, omogućiće im da nauče kako da primene mere zaštite od HIV infekcije i drugih infekcija koje se prenose krvlju i polnim putem.

- U 2016. godini na području AP Vojvodine prijavljena su 43 slučaja HIV infekcije i 13 slučajeva Morbus HIV-a - napominje Medić. - Od ta 43 slučaja, čak 40 je novootkriveno, dok su tri osobe bile inficirane u 2015. godini, ali su prijavljene tek prošle. Što se Morbus HIV-a tiče, u 12 slučajeva u momentu postavljanja dijagnoze HIV infekcije, osobe su već bile u stadijumu simptomatske HIV infekcije, dok je kod jedne osobe HIV infekcija otkrivena još 2010. godine, ali je ona obolela pet godina kasnije.


Prošle godine 40 novih slučajeva

Prema dostupnim podacima najviše novih HIV infekcija u Vojvodini u  2016. godini utvrđeno je na području Novog Sada, čak 18. Slede područja Subotice sa tri, po dva nosioca HIV virusa zabeležena su u opštinama Beočin, Sombor, Pančevo, Ruma i Stara Pazova, dok je na području opština Bač, Bačka Topola, Titel, Opovo, Irig, Kula, Vrbas, Zrenjanin i Novi Kneževac dijagnostikovanapo jedna nova HIV infekcija.


Među osobama koje žive s HIV infekcijom, tokom 2016. godine tri su preminule.

- Od pomenute 43 osobe kojima je HIV infekcija dijagnostikovana prošle godine, čak 39 osoba je muškog pola, dok je jedna ženskog, a radi se o bračnoj partnerki prethodno otkrivene HIV pozitivne muške osobe - napominje Medić i dodaje da su slučajevi HIV infekcije dijagnostikovani u uzrastu od 18 do 69 godina. - Što se načina inficiranja tiče, u čak 77,5 posto slučajeva radilo se o seksualnom kontaktu. Na ovaj način inficirala se jedna osoba ženskog pola i 30 osoba muškog pola, od kojih je njih 29 imalo seksualni odnos sa drugim muškarcima. Dominatna transmisivna grupa u AP Vojvodini su i dalje muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima. U preostalih devet slučajeva nije utvrđen način inficiranja, a reč je o muškim osobama.

- Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Vojvodini, do kraja prošle godine, ukupno 529 građana Pokrajine saznalo je da živi sa HIV infekcijom - kaže naša sagovornica. - Najveći broj dijagnostikuje se između 20. i 39. godine starosti, čak u 65, 4 posto slučajeva. Od manifestne HIV infekcije obolelo je 240 osoba, ili 46 posto, koje žive sa HIV-om, a umrlo je 136 osoba. Od tog broja 118 umrlo je direktno od posledica HIV infekcije, a njih 18 od drugog uzroka.


Testiranje u studentskom kampusu

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a u nedelju, 21. maja u sudentskom kampusu u Novom Sadu u večernjim časovima obeležavaju i Unija PLHIV organizacija Srbije u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Zavodom za zaštitu studenata i udruženjima “Prevent” i “Crvena linija”.

U sklopu akcije predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine testiraće besplatno i anonimno zainteresovane, a rezultati će biti poznati za dvadesetak minuta. Testiranje će se odvijati ispred studentskih domova “Slobodan Bajić” i “Veljko Vlahović”, od 19 do 21 sati.


Aktuelna slika govori da 390 građana Vojvodine zna da živi s HIV-om, od koji su 104 obolele. Najviše ih je u Južnobačkom okrugu - 171, u Južnobanatskom ih je 61, u Sremskom okrugu 53, Severnobačkom 51, Zapadnobačkom 26, a značajno manje u Srednjebanatskom 15 i Severnobanatskom okrugu - 13 osoba. Od 45 vojvođanskih gradova i opština, slučajevi HIV infekcije zabeleženi su u 39.

U 2017. godini, zaključno sa prve tri sedmice maja, u Vojvodini je otkriveno osam novih slučajeva HIV infekcije, od kojih je sedam sa teritorije Južnobačkog, a jedna sa teritorije Južnobanatskog okruga.

Sava Savić

Autor:
Pošaljite komentar