Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kupci svedočili protiv investitora Babića okrivljenog za prevare

16.05.2017. 08:20 09:31
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

U novosadskom Višem sudu juče je nastavljen dokazni postupak protiv okrivljenog investitora Save Babića iz Novog Sada, koji se tereti da je pre desetak godina prevario više desetina kupaca nekretnina, stanova i placeva, koji su višestruko prodavani, i tako protivpravno pribavio više od 1.500.000 evra. 

Po prvobitnoj opužnici, njemu se stavljaju na teret prevare, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje službenih isprava. Pripisuje mu se da je nezakonite poslove obavaljao prodajom stanova u ulicama Miše Dimitijevića, Andraša Polgara, Danila Kiša i Dože Đerđa, kao i placeva u Veterniku. Babić se brani se sa slobode, od pre četiri godine, kad je pušten iz pritvora.

Aleksandra K., koja je upoznala okrivljenog 2007. godine, još uvek potražuje svojih 28.000 evra od njega uz kamatu, kazala je juče pred većem kojem predsedava sudija Slobodanka Gutović. Ona je toliko novca dala za stan od 24 kvadratna metra u Ulici Miše Dimitrijevića 13 ili 15, i sama je zaboravila posle više od deset godina.

"Ta zgrada nije izgrađena do kraja, a u stanu kojem bi mi trebalo da živimo, sada stanuje neko drugi", rekla je juče  Aleksandra K. i dodala da ima priznanice, predugovore, ugovore overene u sudu. Isplata je bila na ruke.

"Tražila sam okrivljenog potom više puta i nisam ga nikad pronašla, ali mislim da je moj suprug uspeo jednom da kontaktira s njim. Ta zgrada je u izgradnji, koliko znam, nije mi jasno kako ti ljudi stanuje tamo. Pridružujem se krivičnom progonu", kaže Aleksandra K.

Oštećena Milica H. bila je vlasnica placa u Ulici Dože Đerđa, a potpisala je ugovor s okrivljenim u februaru 2007.

"Sava  Babić je prodao plac drugom investitoru, pravdao se krizom i uveravao nas da će sve biti u redu", navela je Milica H. Krivičnu prijavu protiv drugog investitora Steve K., zadruge i kupaca stanova, koji bi trebalo da pripadaju njoj , podnela je 2010. godine. U toku su dva postupka koja još nisu gotova.

"Babić mi duguje dva stana po 40 kvadratnih metara i garažu. Mislim da je on imao saučesnike u tome što nam je uradio. Inače, za vreme izgradnje zgrade, projekat je menjan pa time i podaci o stanovima koje bi trebalo da dobijemo", kaže Milica H.

Na njeno svedočenje reagovao je optuženi Babić, i kazao da deo kuće u kojem stanuje Milica nikad nije srušen.

"Ona tamo živi i sada, nikad nismo celu kuću srušili, nismo nju iselili", kazao je Babić.

"Srećom, nismo srušili i drugu polovinu. Pola kuće je srušeno, dobili smo dva stana za to, firma „Galens”, koja je kasnije izvela radove na tom placu mi je dobrom voljom omogućila da stanujem na prostoru gde bi po projektu trebalo da se izgrade garaže jer je Babić taj deo kuće prodao njima", nastavili su polemiku oštećena i okrivljeni, dok sudija Gutović nije prekinula prepucavanja koja se udaljavaju od optužnice.

Ipak, Babić je u jednom trenutku ustao s klupe i kazao da je problem nastao zato što „niko nije ništa platio”.

"Zna Milica H. da mi je invetitor Steva H. dužan 500.000 evra. Moji dužnici nisu imali para da završimo poslove pa smo tražili rešenje, a niko nije ništa plaćao, ušao sam u tešku finansijsku situaciju pa sam uključio Stevu H. O tome sam je obavetio", bio je kategoričan Babić.

Milica H. je to negirala, i kazala da je za te naknadne poteze saznala kasno, kad je sve bilo završeno.

Usledilo je saslušanje Miličine ćerke, koja je rekla da su u toj situaciji oštećene njena mama, ona i još dve njene sestre jer i stanove koje su dobili ne mogu da podele.

Nikola B. je posvedočio juče da nije dobio stan za koji je izbrojao okrivljenom 22.000 evra, a Đorđe Đ. – da nije ušao u posed placa za koji je dao 10.000 evra, a koji je uknjižila druga osoba.

Obojica svedoka su navela, ponaosob, da im je Babić obećao da će vratiti novac, „ali ništa od toga”. Nikola B. je dodao da mu je okrivljeni nudio u zamenu nešto od nekretnina, ali kad bi proverio ponudu, shvatio je da se radi samo o obećanjima.

Dokazni postupak nastavlja se danas saslušanjem svedoka.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar