Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Po­či­nje bor­ba za „Zlat­nog pa­ža“ u Bečeju

14.05.2017. 19:26 19:40
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

BE­ČEJ: „Maj­ske igre“, naj­sta­ri­ji fe­sti­val de­či­jeg scen­skog sta­va­ra­la­štva u re­gi­o­nu, ko­ji je vre­me­nom po­di­gao za­ve­su i pred­sta­va­ma mla­dih, odr­ža­va se ovih da­na ju­bi­lar­ni 60. put u Be­če­ju.

Ali, ume­sto uobi­ča­je­ne ce­re­mo­ni­je sve­ča­nog otva­ra­nja Maj­skih iga­ra na cen­tral­nom grad­skom tr­gu, zbog nje­go­ve to­tal­ne re­kon­struk­ci­je, atrak­tiv­ni per­for­mans i sim­bo­lič­na pre­da­ja „klju­ča gra­da“ de­ci iz ru­ku pred­sed­ni­ka op­šti­ne Dra­ga­na To­ši­ća oba­vlje­ni su na par­kin­gu is­pred „hra­ma spor­to­va“ u bli­zi­ni Ti­se.

„„Maj­ske igre“ su brend Be­če­ja, ma­ni­fe­sta­ci­ja na ko­joj mo­gu da nam po­za­vi­de mno­gi gra­do­vi Sr­bi­je i re­gi­o­na. Uče­šće pre­ko 300 glu­ma­ca de­či­jeg i omla­din­skog uz­ra­sta iz de­se­tak gra­do­va Sr­bi­je i okol­nih ze­ma­lja omo­gu­ći­će im da na sce­ni po­ka­žu svoj ta­le­nat, ali i da se me­đu­sob­no dru­že. Po­no­sno pre­da­jem „ključ gra­da“ va­ma de­co, jer znam da će bi­ti u si­gur­nim ru­ka­ma ikra­si­će ga ma­šta“, re­kao je, iz­me­đu osta­log, pred­sed­nik op­šti­ne Be­čej Dra­gan To­šić pri­li­kom sim­bo­lič­ne pri­mo­pre­da­je vla­sti de­ci, a on­da je ka ne­bu po­le­te­lo 60 ra­zno­boj­nih ba­lo­na.

Na ma­đar­skom je­zi­ku de­ci se obra­tio član Op­štin­skog ve­ća za­du­žen za kul­tu­ru Ča­ba Šte­fa­ni­ga. Sa sve­ča­no ukra­še­ne bi­ne za­pe­vao je De­či­ji hor „Bu­ba­ma­re“, vo­di­te­lji, glum­ci iz Be­o­gra­da So­fi­ja Ju­ri­čin i Ra­do­mir Ni­ko­lić, na­ja­vlji­va­li su uče­sni­ke atrak­tiv­nog pro­gra­ma iz sa­sta­va ov­da­šnje Pred­škol­ske usta­no­ve „La­bud Pe­jo­vić“ i be­čej­skih osnov­nih ško­la, ali i sa­op­šti­li od­lu­ku spe­ci­jal­nog ži­ri­ja, ko­ji je oda­brao naj­u­spe­šni­ji grup­ni ko­stim u tra­di­ci­o­nal­nom de­fi­leo uli­ca­ma gra­da, u či­joj su po­vor­ci bi­li be­čej­ski pred­škol­ci i osnov­ci, a pred­vo­di­li su ih akro­ba­te i kvar­tet štu­la­ša no­vo­sad­ske umet­nič­ke tru­ke „Kre­a­tiv­ni po­gon“ i do­bo­ša­ri iz Ade.

Naj­usp­še­ni­ji grup­ni ko­stim no­si­la su de­ca Pr­vog raz­re­da OŠ „Se­ver Đur­kić“ i nji­ho­va uči­te­lji­ca Ga­bri­je­la Po­tre­bić Te­žar pri­mi­la je na­gra­du u vi­du pu­ne ku­ti­je slat­ki­ša, ko­je su od­mah mo­gli da de­gu­sti­ra­ju, a or­ga­ni­za­tor Maj­skih iga­ra, Grad­sko po­zo­ri­šte Be­čej, do­de­li­lo im je i grup­nu po­se­tu film­skoj pro­jek­ci­ji 3D cr­ta­nog fil­ma za ceo raz­red za­jed­no s uči­te­lji­com.

Atrak­tiv­ni pro­gram „De­ca za de­cu“ pra­ti­lo je pre­ko hi­lja­du Be­če­ja­ca svih uz­ra­sta, od ko­jih je ve­li­ki broj pro­šao kroz Maj­ske igre u pro­te­klih šest de­ce­ni­ja. Naj­mla­đi pr­vi put, nji­ho­vi ro­di­te­lji su uz igre od­ra­sta­li, a ba­ke i de­ke osta­ri­li, ali se Maj­skih iga­ra ni­ko ni­je od­ri­cao.

Tak­mi­čar­ski pro­gram sa ukup­no 14 pred­sta­va, po se­dam u de­či­joj i omla­din­skoj kon­ku­ren­ci­ji, po­či­nje da­nas. De­ša­va­nja na sce­ni „Ra­do­slav Zla­tan Do­rić“ Grad­skog po­zo­ri­šta Be­čej pra­ti­će Struč­ni ži­ri u sa­sta­vu: pr­va­ki­nja Srp­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta u No­vom Sa­du Gor­da­na Đur­đe­vić Di­mić, glu­mac istog po­zo­ri­šta Alek­san­dar Ga­jin i glu­mi­ca No­vo­sad­skog po­zo­ri­šta te­re­zi­oa Fi­gu­ra, ali i ne­iz­be­žni De­či­ji ži­ri. Naj­bo­ljoj pred­sta­vi u obe uz­ra­sne ka­te­go­ri­je, de­ci i mla­di­ma, pri­pa­šće pre­sti­žne na­gra­de Zlat­ni paž, ko­je će bi­ti, kao i sve osta­le, uru­če­ne 19. ma­ja na ce­re­mo­ni­ji sve­ča­nog za­va­ra­nja 60. Maj­skih iga­ra od 16 sa­ti.

U pet tak­mi­čar­skih da­na bi­će vi­đe­ne po dve pred­sta­ve u obe uz­ra­sne ka­te­go­ri­je iz Be­če­ja i No­vog Sa­da, od­no­sno u de­či­joj kon­ku­ren­ci­ji još iz In­đi­je,Ja­go­di­ne, Tu­zle (Bo­sna i Her­ce­gov­na) i Ši­da, a u omla­din­skoj kon­ku­ren­ci­ji još iz Za­pre­ši­ća (Hr­vat­ska), Kra­gu­jev­ca, Ni­ša, Obre­nov­ca i Su­bo­ti­ce.

Ju­bi­lar­ne Igre za­vr­ša­va­ju se 22. ma­ja, ka­da će se odr­ža­ti Smo­tra pred­sta­va pred­škol­skog uz­ra­sta de­ce Voj­vo­di­ne na srp­skom i ma­đar­skom je­zi­ku.

Tekst i fo­to: V. Jan­kov

Autor:
Pošaljite komentar
Počinju 59. Majske igre u Bečeju

Počinju 59. Majske igre u Bečeju

15.05.2016. 21:44 13:33
Dečje stvaralaštvo na daskama koje život znače

Dečje stvaralaštvo na daskama koje život znače

11.05.2017. 19:39 20:09