Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Poslanici VMRO-DPMNE kod Veljanoskog; Džaferiju treba pečat

02.05.2017. 11:19 19:32
Piše:
Izvor: EPA/MAJA ZLATECSKA

SKOPLJE: Poslanici VMRO-DPMNE i koalicije „Za bolju Makedoniju“ okupili su se u predsedničkom kabinetu Trajka Veljanoskog, koji i dalje sedi na mestu predsednika Sobranja, javlja portal Vesti.mk. Takođe, makedonski mediji pišu i da Talat Džaferi, koji je došao u zgradu makedonskog parlamenta, nije ušao u kabinet predsednika Sobranja u kome se nalaze jedinstveni pečati kojim se zvanično overavaju dokumenta.

Džaferi, koji nema ključeva kabineta, zbog toga ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu u kome bi ga obavestio da je u Sobranju obezbeđena parlamentarna većina, navode makedonski mediji.

Prema rečima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog su nepohodni da bi pismo Džaferija dobilu formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

Mediji pod kontrolom SDSM, kako navodi skopski dnevnik Večer, objavili su da je Džaferi odustao od namere da uđe u kabinet Veljanovskog i da će biti u jednoj od susednih kancelarija.


                  Grubi: Službeni glasnik da objavi odluku o izboru Džaferija

Poslanik albanske partije DUI u Makedoniji Artan Grubi izjavio je danas da je Talat Džaferi dobio odgovor generalnog sekretar Sobranja da će se, prema Džaferijevom zahtevu, odrediti pošto odluka o izboru predsednika Sobranja bude objavljena u Službenom glasniku.

Grubi je rekao da su podneli zahtev za objavu odluke o izboru predsednika Sobranja u Službenom glasniku i da očekuje da će se to uskoro i dogoditi, prenela je agencija MIA.

Poslanik DUI smatra da neće biti opstrukcije i nada se da će Službeni glasnik potvrditi odluku parlamentarne većine.


Istovremeno, poslanici VMRO-DLMNE su na sastanku potvrdili stav da je pokušaj izbora predsednika parlamenta kršenjem Pravilnika i Ustava nelegitiman, prenosi MIA, a Antonio Milošoski je na Fejsbuku objavio fotografiju sa sastanku.

Sastanku prisustvuje većina članova parlamentarne grupe koalicije „Za bolju Makedoniju“ VMRO-DPMNE i lider stranke Nikola Gruevski, kao i trenutni predsednik Sobranja Trajko Veljanski. 


                   Identifikovane osobe koje su otključale vrata Sobranja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da su, posle pregledanja video materijala bezbednosnih kamera u Sobranju, identifikovane osobe koje su iznutra otključale vrate glavnog ulaza zgrade parlamenta, nakon čega su demonstranti ušli unutra, navodi RSE na makedonskom jeziku.

Prethodno su podignute krivične prijave protiv 15 lica osumnjičenih za učestvovanje u grupi koja je sprečila službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Od te grupe, do sada je privedeno osam osoba koje su izvedene pred sudiju.



Petorici je određen pritvor u trajanju od osam dana, jednom je izrečena mere kućnog pritvora, a ostali su pod merom nadzora, navodi RSE.


Makedoniji u ovim teškim i osetljivim trenucima nije potreban nezakonit predsednik parlamenta, nezakonita vlada i stvaranje ozbiljnih političkih presedana u cilju uspostavljanja paralelnih institucija protivnih Ustavu koje mogu da izazovu štetne i neotklonjive posledice, naveli su poslanici koalicije.

Takođe su ukazali da nikakvo političko i fizičko nasilje u parlamentu nisu opravdani.

U Sobranju nađena improvizovana eksplozivna naprava

U zgradi makedonskog Sobranja danas popodne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, prenose makedonski mediji.



Oko 17.30 časova šef obezbeđenja Sobranja je prijavio policiji da je u hodniku na prvom spratu pronađena naprava, javio je Radio Slobodna Evropa.



Prema nezvaničnim informacijama reč je o velikoj plinskoj boci na koju su povezani fitilj i petarda.



Za tv 24 vesti potvrđeno je da je takva naprava pronađena u Sobranju kao i da policija radi na rasvetljavanju slučaja.

Milošoski: Neustavan, nelegalan i nelogičan izbor Džaferija

SKOPLJE: Poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski izjavio je danas da je neustavan, nelegalan i nelogičan izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja prvi ozbiljan presedan u Makedoniji.



Taj presedan znači kršenje zakonskih procedura, samo da bi se udvoljilo nečijim političkim i ličnim ambicijama, rekao je Milošoski novinarima.



"Političke partije, bile da su na vlasti ili u opoziciji, moraju da imaju principe. One moraju da budu zasnovane na Ustavu, zakonu i pravilima ko želimo da Makedonija bude stabilna zemlja koja može da napreduje i da radi u interesu građana", kazao je Milošoski, preneo je portal "Plusinfo".



On je dodao da svaki korak napravljen na putu demonstracije političkog nasilja bez poštovanja tih principa samo će produžiti političku krizu što, kako je istakao, nije u interesu ni države, niti građana.



Koalicija "Za bolju Makedoniju" i svi njeni poslanici su jednoglasno i jedinstveno došli do ovih zaključaka, kazao je Milošoski.

"Za zajedničku Makedoniju": Ivanovu da ostane čvrsta kičma

U Skoplju je večeras održan još jedan protestni skup Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju", sa kojeg je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu poručeno da ostane veran zakletvi koju je položio kada je stupao na funkciju - da čuva suverenitet države.



Pošto je Ivanovu danas rođendan, demonstranti su mu poželeli da mu "ostane čvrsta kičma".



"Tu smo danas kako bi predsednik znao da ćemo da produžimo da dolazimo koliko god bude trebalo", rekao je član ove inicijative Bogdan Ilijevski, koji je podsetio da je ovo 65. dan protesta koji se odvijaju širom Makedonije.



Ilijevski je, kako navode makedonski mediji, poručio Ivanovu da "čuva suverenitet ove države i da ne podlaže nikakvim pritiscima, bez obzira odakle oni dolaze".



"Suverenitet se crpi od naroda, a ne od diplomata i ambasadora", istakao je Ilijevski.



On je iskoristio priliku i da makedonskom predsedniku čestita rođendan.



"Da mu se množe godine i da mu bude čvrsta kičma i visoko dignuto čelo", poručio je Ilijevski sa bine kod zgrade Sobranja, koju čuvaju jake policijske snage.



Demonstranti se protive izboru Talala Džaferija za predsednika Sobranja, traže nove izbore jer ne prihvataju mogućnost da bude sprovedena Tiranska deklaracija i ograđuju se od nasilja koje se desilo prošlog četvrtka, kada su poslanici SDSM i albanskih partija izabrali Džaferija za predsednika parlamenta.



"Radio Slobodna Evropa" navodi da se današnji protestni skup, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, odvija pod velikim policijskim obezbeđenjem i da su u centru Skoplja raspoređeni specijalci u oklopnim vozilima i vodeni topovi.

Albanski predsednik pozvao lidere stranaka na dijalog

TIRANA: Albanski predsednik Bujar Nišani pozvao je danas lidere političkih stranaka na pregovore o kompromisnom rešenju kako bi se okončao opozicioni bojkot parlamenta i parlamentarnih izbora zakazanih za jun.



Nišani je pozvao premijera Edija Ramu iz vladajuće Socijalističke partije i Ljuljzima Bašu iz glavne opozicione Demokratske stranke da reše političku krizu, prenosi AP.



Nišanijev predsednički mandat, inače, ističe u julu.



Opozicija bojkotuje parlament od februara meseca, tražeći da Rama podnese ostavku do izbora, koji su zakazani za 18. jun, i tvrdeći da će njegova vlada manipulisati glasanje.



Uz to, opozicija je zapretila da će glasanje upropastiti "civilnom neposlušnošću", počev od lokalnih izbora u zapadnoj Albaniji 7. maja, podseća američka agencija.



Parlamentarci EU nisu uspeli da ubede albansku opoziciju da promeni stav.

Autor:
Pošaljite komentar
SAD i EU traže da Makedonija bez odlaganja formira vladu 

SAD i EU traže da Makedonija bez odlaganja formira vladu 

20.04.2017. 17:51 17:53