Ukusi nacionalnih kuhinja na Trgu slobode
Prvi festival nacionalnih kuhinja otvoren je svečano na Trgu slobode. Sve do 27. maja, u centru će biti promovisani specijaliteti iz trideset zemalja s različitih kontinenata.
Prvi festival nacionalnih kuhinja otvoren je svečano na Trgu slobode. Sve do 27. maja, u centru će biti promovisani specijaliteti iz trideset zemalja s različitih kontinenata.
Priliku da se predstavi na premijeri dobila je Crna Gora, a ovdašnje Udruženje Crnogoraca svojski se potrudilo da opravda renome rodne grude, na zadovoljstvo ambasadora Crne Gore u Srbiji Branislava Mićunovića i generalnog konzula Miodraga Kankaraša.
U ime domaćina goste je pozdravio i festival svečano otvorio predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić.
“Novi Sad je mesto čiju multikulturalnost predstavljaju, između ostalog, i različite kuhinje.Manje-više, svi mi odavde odrastali smo uz srpska, mađarska, nemačka, slovačka, rumunska i druga jela. S druge strane, ovaj festival omogućiće brojnim Novosađanima i gostima da se na jednom mestu upoznaju s kulinarskim specijalitetima širom meridijana pa očekujem da ćete uživati u narednih trideset dana”, rekao je Jelušić.
I dok su brojni gosti i zvanice uživali uz crnogorske specijalitete, poput smočanog kačamaka, pršute i priganica s medom, a sve to zalivali belim i crvenim vinom s crnogorskih plantaža, pratili su ih gitarski zvuci i prelep glas Dušanke Belade, posle koje je nastupio KUD „Svetozar Marković”, čiji su članovi u crnogorskoj narodnoj nošnji odigrali crnogorsko kolo.
Generalni konzul Crne Gore Miodrag Kankaraš rekao je da mu je čast što je upravo njegova zemlja dobila priliku da otvori festival, zahvalivši se domaćinima, uz uverenje da će prisutni uživati u ponuđenim specijalitetima. Recepti smočanog kačamaka deljeni su posetiocima uz degustaciju tog jela, a predsednik Gastronomske asocijacije studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Nikola Vešković znatiželjnike je detaljnije upoznao sa spravljanjem pomenutog specijaliteta
Jedan od idejnih tvoraca festivala, Robert Čoban iz „Kolor pres grupe”, nagovestio je da će se u petak u centru Novog Sada kulinarski predstaviti Meksiko, a potom će, narednih dana, uslediti i specijaliteti iz Evrope, Afrike i Azije.
S. Savić