Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAD gađale raketama "tomahavk" pozicije sirijske vojske (video)

07.04.2017. 08:23 09:54
Piše:
Foto: Tanjug

VAŠINGTON: Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Sirije.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", preneo je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.



Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako Si-En-En prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

"Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično", rekao je sinoć Tramp.


Prema poslednjem bilansu, najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u napadu hemijskim oružjem u toj pobunjeničkoj provinciji na severozapadu Sirije.

Sirijski vojni izvori: Američki napad akt agresije

Američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu je akt agresije, javila je danas sirijska državna televizija, pozivajući se na vojne izvore.

"Američki akt agresije protiv sirijskih vojnih meta, uz korišćenje nekoliko raketa", glasila je hitna vest sirijske tv stanice, objavljena ubrzo nakon što su SAD objavile da je došlo do udara.

Neimenovani sirijski vojni izvori su rekli da su u zoru SAD ispalile raketu koja je pogodila jednu od vazduhoplovnih baza u centru Sirije, navodeći da ima žrtava.

"Ova američka agresija usledila je posle zlonamerne medijske kampanje pojedinih zemalja...nakon onog što se dogodilo u Kan Šeikunu", javila je sirijska novinska agencija SANA, misleći na grad na severozapadu Sirije gde je izvršen, kako se sumnja, hemijski napad u kojem je poginulo na desetine civila, preneo je AFP.

Sirijska vojska: U napadu ubijeno šest ljudi, velika šteta

Sirijska vojska je saopštila da je u američkom raketnom napadu na jednu od njenih vazduhoplovnih baza ubijeno šest ljudi i da je naneta velika šteta.



U saopštenju komande se dodaje da će sirijska vojska odgovoriti na ovaj napad tako što će nastaviti kampanju za "uništenje terorizma" i povratak mira i bezbednosti u celoj Siriji.



Ocenjeno je i da je napad bio čin "otvorene agresije" i da su njime SAD postale "partner" Islamske države, Nusra fronta i drugih "terorističkih organizacija", preneo je Rojters.

Sirijske vlasti: Ima žrtava; Opservatorija: Četiri vojnika ubijeno

Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je za libansku televiziju "Al Majadin" da u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi da su stradala najmanje četiri vojnika.

Barazi je prethodno za Rojters kazao da ne veruje da je u napadu na bazu u blizini Homsa bilo "puno ljudskih žrtava", ali da je naneta materijalna šteta.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, objavila je da su najmanje četiri vojnika ubijena u napadu na vazdušnu bazu.

Sirijski ministar: Napad "ograničenog obima", bio očekivan

Sirijski ministar informisanja Ramez Turdžman izjavio je danas da je američki napad na sirijsku vojnu vazduhoplovnu bazu u Homsu bio "ograničenog obima" i da ne očekuje dalju vojnu eskalaciju.

"Verujem da je ovaj napad bio ograničen i vremenski i prostorno i bio je očekivan", rekao je Turdžman u telefonskoj izjavi za sirijsku državnu televiziju, preneo je Rojters.

Upitan da li će biti odgovora Rusije, Turdžman je odgovorio da je Moskva osudila američki napad.

"Ne očekujem da će doći do vojne eskalacije", dodao je on.

 

Putin: Napad u Siriji agresija protiv suverene zemlje

Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da američki napad na sirijske vojna postrojenja predstavlja agresiju protiv suverene zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.



"Predsednik Putin američke udare protiv Sirije smatra agresijom protiv suverene zemlje kojom se krše norme međunarodnog prava, pod izmišljenim izgovorom", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Rojters prenosi navode iz Kremlja da Putin američki napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji nanosi ozbiljnu štetu odnosima SAD i Rusije i da se radi o ciničnom pokušaju odvlačenja pažnje sveta od ubijanja civila u Iraku.

Rusija traži hitan sastanak SB UN posle napada SAD u Siriji

Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, nakon raketnih napada SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji, izjavio predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov. 

On je dodao da bi američki vazdušni napadi na vazduhoplovnu bazu u Siriji mogli da ugroze napore u borbi protiv terorizma, prenosi novinska agencija RIA.

"Ovaj napad može se gledati kao akt agresije SAD protiv nacije UN", rekao je Ozerov, prenosi Rojters. 

Istovremeno, Bolivija je zatražila da SB UN danas održi konsultacije iza zatvorenih vrata nakon raketnih napada u Siriji, rekao je visoko pozicionirani diplomata SB UN.



Teheran: Destruktivan i opasan napad SAD

Iran je danas osudio američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, nazivajući ga "destruktivnim i opasnim".



"Iran osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali istovremeno smatra da je, koristiti to kao izgovor za pokretanje jednostrane akcije, opasno, destruktivno i predstavlja kršenje međunarodnog prava", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, javila je studentska novinska agencija ISNA.

Kasemi je istakao da Iran snažno osuđuje svaku jednostranu akciju.

"Takve mere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplikovati situaciju u Siriji i regionu", ocenio je on, preneo je Rojters.

Većina aviona evakuisano pre napada, Britanci podržavaju SAD

Komanda sirijske vojske evakuisala je većinu borbenih aviona iz vazduhoplovne baze pre nego što su je pogodile američke rakete, javila je libanska televizija Al-Majadin.

Libanska televizija pozvala se na "informacije", preneo je Rojters. 

Istovremeno, portparol britanske vlade izjavio je danas da Britanija u potpunosti podržava vojni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu, sa koje su, kako tvrdi, nedavno izvršeni smrtonosni napadi hemijskim oružjem na sirijsku provinciju Idlib. 

"Britanska vlada u potpunosti podržava akciju SAD, za koju verujemo da predstavlja adekvatan odgovor na varvarski napad hemijskim oružjem, koji je sproveo sirijski režim, i ima za cilj da odvraćanje od daljih napada", rekao je on. 

 

SAD: Obavestili Ruse, nismo tražili dozvolu, ne planiramo nove napade

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je američka vojska unapred obavestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni delovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington "nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve", prenosi Rojters.

Dejvis je naveo da je američka vojska imali "više" razgovora sa ruskim snagama pre napada, koristeći liniju komunikacije koja je ranije uspostavljena sa ciljem sprečavanja slučajnog sukoba u Siriji tokom borbi protiv Islamske države.

Francuski diplomatski izvori naveli su da je američki državni sekretar Tilerson ministru spoljnih poslova Francuske Žan-Marku Erou kazao da je Vašington želeo da sa saveznicima "koordiniše" napad na vazdušnu bazu.

"Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je (predsednik SAD Donald) Tramp spreman na preduzimanje odlučne akcije kao odgovora na gnusna dela", rekao je Tilerson.

 

Poljska podržala američki napad na Siriju

Poljska vlada podržava američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštio je danas portparol vlade u Varšavi Rafal Bočenek.

"Amerika je zasigurno garant svetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate da reagujete, situacije kada morate da preduzmete stvarnu akciju", rekao je Bočanek za poljsku državnu tv stanicu "TVP Info".

"Videli smo poslednjih godina zloupotrebe sirijskog režima - niko na to nije reagovao", kazao je Bočanek, preneo je Rojters.

Autor:
Pošaljite komentar