Svaki majstor „tera” svoj recept
U kulinarskim majstorijama mnogima omiljenog specijaliteta takmičile su se, ali i družile, 23 šarenolike ekipe, među kojima su bili predstavnici čardi, profesionalni kuvari, novinari... Čorbe su ocenjivali vlasnik čarde “Braša” u Begeču Petar Braša Lapu, kao i gazda nekadašnje, legendarne “Čarde na kraj sveta” u Kovilju, Đoka Varenika.
Po mišljenju žirija, najbolju riblju čorbu skuvao je Jako Pinćer i njegova ekipa “Biofiš” iz Novog Sada. Drugo mesto osvojila je ekipa Milana Klibe iz Kneževih vinograda iz Baranje, dok je Tomislav Mačkić iz Čuruga zauzeo treće mesto.
- Po pravilu, čorba se kuva 75 minuta, svaki majstor kulinarstva ima svoj recept koga se strogo pridržava, a primetio sam i da retko ko prihvata sugestije, svako tera svoje - tvrdi član jedne od dve novinarske ekipe, Slobodan Bajić, koji iza sebe ima dvodecenijsko iskustvo spremanja riblje čorbe. - Po mom receptu, idu riba, luk, paprika, paradajz, malo bibera i soli i ništa više. Sve stavim ođedared i zajedno kuvam. Neko kuva na tihoj vatri, krčka, ali kod mene je drugačije. U takmičarsku čorbu idu som i šaran.
D. Ristić