Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Putokazi” kroz dualno obrazovanje vode do posla

06.03.2017. 21:56 13:52
Piše:

novih profila, tako da smo, krenuvši od samo tri pre tri meseca, danas već na devet profila, a do kraja godine biće ih između 20 i 30 - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević , otvarajući na Novosadskom sajmu 12. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”. - Uspostavljena je i saradnja škola i kompanija, tako da su u dualno obrazovanje već uključene 62 kompanije, a zainteresovano je još njih 77.

Po rečima ministra Šarčevića, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na Sajmu će predstaviti primenu modela dualnog obrazovanja, zastupljenog u školama i na fakultetima širom Srbije. Posetiocima Sajma škole će prikazati proverene modele razvoja učenika, koji će po završetku svog srednjoškolskog obrazovanja, gimnazijskog ili stručnog, biti spremni da znanja stečena u školi koriste u složenim uslovima života i rada. A da se priča o dualnom obrazovanju ne završava na srednjoškolskom nivou obrazovanja, svojim predstavljanjem na štandu Ministarstva prikazaće fakulteti iz Beograda, Niša i Zrenjanina. Poslednjeg dana Sajma, primenu modela dualnog obrazovanja u oblasti poljoprivrede predstaviće srednje škole iz Šapca, Valjeva, Svilajnca i Požarevca.

- Svi smo ovde okupljeni oko projekta širenja znanja kao najvećeg čovekovog potencijala - rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost profesor dr Zoran Milošević. – I, mada su obrazovanje, nauka i njihovo povezivanje sa privrednom deo naših stremljenja ne smemo zaboraviti i vaspitnu komponentu, jer važno je da kreiramo i dobre ljude.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje propise, upravu i nacionalne manjine-zajednice Mihalj Njilaš napomenuo je da će ove godine, prvi put, zahvaljujući finansijskoj pomoći ovog sekretarijata, na sajam doći i 8.000 srednjoškolaca iz 67 škola u Vojvodini, kako bi kroz sajamsku ponudu lakše izabrali svoj dalji obrazovni put.

- Između dva sajma mnoge stvari su se promenile i Novi Sad više nije samo domaćin ove manifestacije, nego samo iskoračili korak dalje i postali evropska prestonica kulture 2021. - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. - Za nas je to šansa da postanemo bolji, da poboljšamo postojeće i razvijemo nove kapacitete i mobilišemo sve koji vole Novi Sad.

Na Sajmu obrazovanja do 8. marta u Hali “Master” Novosadskog sajma, pored dualnog obrazovanja, biće promovisano obrazovanje za sve i doživotno obrazovanje. Nacionalna služba za zapošljavanje na svom štandu testiraće i usmeravati učenike kako bi utvrdili njihove afinitete za nastavak školovanja. Na „Putokazima” će nastupiti i svi fakulteti Novosadskog univerziteta, kao i tri naučna instituta, privatni fakulteti, visoke i srednje škole sa teritorije Vojvodine, a obrazovnu ponudu svojih zemalja će promovisati i Ambasada Kanade i Francuski institut u Srbiji.

Posetioce „Putokaza” s dualnim obrazovanjem kroz „Kreativnu radionicu” upoznaće i Udruženje “Mejker”, a srednjoškolci će učestvovati i u izradama maketa robota, biće obučeni za 3D štampu, a biće im prezentovani kako u nastavi mogu da se primenjuju Arduino i Raspberry Pi mikrokontroleri, kroz izradu zanimljivih i jednostavnih projekata. Bogat program na ovom sajmu pripremilo je i Udruženje „Matica”, u čijoj će organizaciji biti održana tribina o mestu roditelja u obrazovanju deteta i radionice za decu „Relaks kids program”.Obrazovno metodički centar „Katedra” predstaviće bliže područje rada prava i ekonomije.

I ovogodišnji Sajam obrazovanja podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a generalni sponzor je Đenerali osiguranje Srbija. Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

D. D.

 

 

Autor:
Pošaljite komentar