Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Domaće drugačije miriše

17.02.2017. 18:42 13:52
Piše:

završava seu nedelju. Posetioci dolaze sa svih strana, a predusretljivi domaćini čine sve da održe renome manifestacije koja je odskočila u odnosu na druge. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, naglašava da „Slaninijada” promoviše temeljne vrednosti  razvoja poljoprivrede, privrede i turizma, da podstiče preduzetništvo i unapređuje stočarstvo ovog kraja.



- Ovo je uvek prilika da stari, ali i novi proizvođači pokažu posetiocima,  da kvalitetom otvore sebi neka buduća tržišta - rekao je Pavlov.

U ime organizatora Nenad Šaletić kaže da obično u Kačarevo povodom manifestacije dođe 70.000 hiljada gostiju, ali se ove godine očekuje i celih 100.000. Od prve, kada je bilo 500 gostiju, učinjeno je puno da Kačarevo postane poznato, a proizvođačima iz mesta donosi značajan dodatni prihod prodajom slanine i drugih suhomesnatih proizvoda.



- Treba svi da vide da u Banatu i dalje postoji razvijeno svinjogojstvo, da imamo da ponudimo kvalitetne domaće proizvode koji mogu da zadovolje i najprobirljivije ukuse - kaže Nenad Šaletić.Po želji, mušterije u Kačarevu kupuju i sveže kobasice koje se prave na licu mesta, po njihovom ukusu. Nikola Dotlić iz Kačareva priča da svake godine za „Slaninijadu” pripremi oko 400 kilograma svežeg mesa i domaćih kobasica iz sopstvene manifakture.



- Sve što pripremim uspem prilično brzo da prodam, tako da poslednjeg dana „Slaninijade” nemam šta da ponudim – kaže Dotlić.  Žiriju kojim je rukovodio profesor dr Milan Baltić je za ocenjivanje pristiglo 240 uzoraka slanine, pa nije bilo lako odabrati najukusnije. U kategoriji amatera, u kojoj je bilo 172 uzorka, šampion je Zoran Petrovski iz Kačareva, ali je slično kao i kod lanjskog šampiona, uzorak slanine bio prijavljen na njegovu ćerkicu Ninu. Druga nagrada je pripala Marku Vukoviću iz Kačareva, a treću će na Zlatibor poneti Dejan Brković-Kočer. 



- Najbitnije je da sorta svinje bude dobra, da se hrani kvalitetno i onda nema greške, od dobre sirovine, ako se sve uradi kako treba, i slanina mora da bude ukusna - kaže Zoran Petrovski.U kategoriji industrijske slanine prvo mesto za najbolju slaninu osvojila je Mesara „Burjan” iz Pančeva, druga je Industrija mesa „Zmajevac” iz Iriga, a treće mesto je pripalo Mesari „Pro-mes” iz Novog Bečeja. U kategoriji zanatskih slanina šampionsku je napravio Dušan Stanojević iz Mačkata, drugo mesto osvojio je Nikola Bodrožić iz Vladimirovca i treće Mileta Todorić iz Nikojevića kod Užica. 



U kategoriji domaće slanine  priznanje za najdužu slaninu od metar i po nagrađen je Mile Filipovski iz Kačareva, za najdeblju slaninu nagrada je pripala Iliji Grgovskom, dok je najbolju slaninu od mangulice imao Mile Kondić. Specijalna nagrada za najbolju inostranu slaninu dodeljena je Damjanu Gavrilovskom iz Gostivara (Makedonija).



M. Mitrović



Rasprodaja u nedeljnom finišu



Slaninu i druge proizvode posetiocima nudi preko 300 izlagača, među kojima su najbrojniji meštani Kačareva, a sa bogatom ponudom su i štandovi mesnih industrija i zanatskih mesarskih radnji smešteni na centralnom seoskom trgu i sportskoj hali.

Dobra slanina na štandovima izlagača „Slaninajade” nudi se od 600 do 900, od mangulice staje 600 dinara, a slaninu i razne specijalitete svako bira po debljini novčanika. Prema najavama proizvođača, po tradiiciji u finišu „Slaninijade” sutra se očekuju i do 40 odsto niže cene za pojedine mesne prerađevine.





 

Piše:
Pošaljite komentar