Povrće smrzlo, cene skočile
Izuzetno niske temperature dovele su povećanja cena voća i povrća širom Evrope, te drastična poskupljenja nisu zaobišla ni Srbiju.
Zelena salata se može naći tek u ponekim velikim trgovinskim lancima, dok je na pijacama nema. Prodavci robe kažu da je zelena salata smrzla, i da je zato trenutno nema, a da kupci, kada se pojavi, mogu da očekuju povećanje cena.
Na Futoškoj pijaci u Novom Sadu, koja je jedna od najsnabdevenijih, u ponudi nije mogla da se nađe nijedna glavica zelene salate. Prodavačica Natalija Živković kaže da je cena zelene salate u ovom trenutku 80 dinara po glavici, ali je nema u ponudi, pošto je većini proizvođača izmrzla.
- Kada se pojavi, salata će biti skuplja za 20 do 50 odsto. Ne isplati se da prodajemo salatu, jer prethodne nedelje donesemo pet glavica, jednu prodamo, četiri bacimo- kaže Živkovićka i dodaje da je poskupela i šargarepa, cena pušle zeleni je skočila sa 50 na 100 dinara, dok spanać košta čak 500 dinara kilogram, dok se nedavno mogao kupiti za 380 dinara. Poskupeo je i prokelj, te sada pola kilograma košta 240 dinara, umesto 150, za koliko se mogao naći na pijacama još prošle nedelje. Krompir se prodaje iz skladišta, kao i luk, te će njihova cena mirovati, ali se među građanima može čuti negodovanje, zbog udara na njihove ionako prazne yepove.
- Čak i da sklonimo cene u stranu što je sve skupo, gdi god se uhvatim - sve smrzlo - kaže sugrađanka Dragica Brančić, dok je birala glavice kelja za ručak, za koji takođe treba izdvojiti 240 dinara za kilogram, kao i za praziluk.
Na pijacama je takođe i nestašica rotkvica, mogu se naći tek na po kojoj tezgi i njih treba izdvojiti 70 dinara, kao i za mladi luk, ali je roba prilično zaleđena, te je kupci zaobilaze u širokom luku. Za kilogram cvekle treba izdvojiti 60 dinara, kupusa 80, a za komad celera 40 dinara, kao i za komad belog luka, dok tri glavice koštaju 100. Cene krastavaca, tikvica, plavog patliyana i paradajza su izuzetno visoke, je je roba uvozna, tako da to povrće slabo ima kupaca. Zato se na tezgi sa turšijom pravi red, jer su cene iste već godinama unazad.
- Dva kilograma turšije košta 400 dinara, dok se u rinfuzi može kupiti i za 200 dinara po kilogramu - kažu sa tezge Mikloš Horvata, a kupci hvale njegov kiseli kupus iz Veternika.
Sveža zelena salata ne može se naći ni u velikim supermarketima, samo pakovana u kesama, rukola ajsberg i druge sorte, kojima je rok trajanja nekoliko dana i čije se cene kreću od 124 do 259 dinara za 150 grama. U jednoj prodavnici na Bulevaru oslobođenja, naišli smo na četiri glavice salate po ceni od 119 dinara po komadu, što je pokazatelj, da su cene već skočile.
Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Žare Ilin kaže da će cene poskupeti u značajnoj meri, zbog niskih temperatura koje su dostizale i minus 19 i uništile proizvodnju.
- Na zelenoj salati je učinjena šteta u proseku od 40 do 70 odsto. Propala je čak i u plastenicima koji su imali jedan sloj zaštite. Smrzao je spanać, kao i rotkvice, a zbog snega i hladnog vremena, otežano je i skladištenje, koje je takođe dovelo do povećanja cena- kaže Ilin i dodaje da je prinos duplo manji, te će cena biti i za 30 odsto viša, nego u prethodnom periodu. Cena glavice zelene salate neće ići ispod sto dinara. On dodaje da na cene crnog luka i krompira, hladno vreme neće uticati, jer luk može da istrpi i do minus 27 stepeni, a krompir se prodaje iz skladišta i njegova sadnja još nije počela.
Maša Stakić
Od voća poskupljuju mandarine
Jabuke su skladištene, te za razliku od suparmarketa gde se kilogram jabuka može kupiti po ceni od 80 do 100 dinara, za isti novac na pijaci se može kupiti tri kilograma. Prodavci kažu da jabuka ima i previše, ali se očekuje da će mandarine od februara biti skuplje i da će sa sadašnjih 80 dinara, cena skočiti na sto. Cena banana ne bi trebalo da ima veće oscilacije i po svemu sudeći će se zadržati u rasponu od 75 do 120 dinara.