Proteini kao lego kocke u telu
Mališani iz vrtića „Bubamara” na Klisi su kroz zabavne i kreativne radionice učili o pravilima zdrave ishrane i kako da sami pripreme jednostavne, a zdrave i ukusne
obroke. Na taj način završena je kampanja povodom oktobra – Meseca zdrave ishrane, koju Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) sprovodi u saradnji s Gradskom upravom za zdravstvo i Gastronomskom asocijacijom studenata PMF-a, a obeležen je i Svetski dan kuvanja s decom (8. novembar).
– Zajedno pokušavamo da naučimo mališane kako da ostanu zdravi, da ih naučimo šta je to pravilna ishrana, ali i da ih ohrabrimo da stvore naviku da sami sebi pripremaju hranu, naročito kada budu malo stariji – kaže specijalistkinja higijene s IZJZV-a dr Milka Popović. – Ipak, oni već imaju određena znanja jer se s njima mnogo radi u okviru preventivnih aktivnosti u Predškolskoj ustanovi. Trudimo se da te navike koje steknu u najmlađem periodu zadrže što duže, kao i da roditelji obrate pažnju na dečju ishranu, da se što više uključe u pripremu dečjeg obroka i da ne prepuštaju to ulici i obližnjim pekarama. Nastojimo i da razvijamo samostalnost dece da sama odluče šta će kupiti za užinu jer, često kada dobiju novac od roditelja, baka ili deka, iskoriste to za kupovinu brze hrane. Želimo da zdravi izbori postanu lakši i dostupni.
Smanjenje porcija još jedan je ishod kojem teže organizatori akcije, imajući u vidu da je gojaznost, kako je upozorila dr Popović, jedan od dominantnih problema u našoj sredini.
– Sreća pa u našim vrtićima postoji organizovana društvena ishrana, koja je u Predškolskoj ustanovi vrlo kontrolisana i planirana. U osnovnim školama već imamo različitih situacija jer svaka ustanova organizuje ishranu ponaosob – objašnjava dr Popović.
Osim kreativnih radionica, pažnju dece, ali i odraslih, u „Bubamari” najviše je privukao izložbeni sto koji su pripremili studenti gastronomije, a na kojem su se mogli videti ježići od krušaka i grožđa, miševi od sira i raznobojni zalogajčići.
Po rečima Branke Maletić, rad s decom nije težak i veoma je interesantan. Oni su „bubamarama” na raspolaganje stavili razno voće, paprike, paradajz, krastavce, a u ponudi je bilo i sireva, različitih namaza i salame, od čega je trebalo da oni sami, na osnovu prethodno naučenog s dr Milkom Popović, naprave svoje kombinacije. Tako su se mališani pre svega fokusirali na proteine, za koje su naučili da ih najviše ima u jajima, mesu i mleku, a koji predstavljaju „lego kockice kojima gradimo svoje telo”.
D. Ristić
Dekorisan sto za apetit
– Lepše dekorisanom dečjom hranom na izložbenom stolu želeli smo da inspiršemo dečake i devojčice da dobiju nove i zanimljive ideje – rekao je student gastronomije Goran Gašparovski, kome to nije prvi put da učestvuje u sličnim dešavanjima. – S mališanima pre svega pričamo o značaju zdrave hrane i o tome da bi više trebalo da jedu povrće i voće u odnosu na meso i brzu hranu.