Svinjetina ozbiljno ugrozila kućni budžet
Nedavni skok cena svinjskog mesa, do kojeg je došlo maltene
preko noći, napravio je čitavu pometnju na tržištu. Nakon poskupljenja svinjetine, koje je objašnjeno naglim skokom cene žive vage tovljenika, usledio je još jedan udar u vidu povećanja cena piletine.
U novosadskim mesarama raspon cena svinjetine je poprilično velik. Za istu vrsta mesa u različitim mesarama valja iz novčanika izvaditi bezmalo duplu svotu novca. Tako se svinjski vrat na jednom mestu može naći po 499 dinara kilogram, dok u drugoj mesari košta 518,80, a meso bez kostiju dostiže čak 798,80 dinara. Svinjski kare negde košta 499 dinara, a u nekim mesarama kare bez kostiju seže do 798,80 dinara kilogram. Svinjski but negde staje 558,80, dok je prasetina 379 dinara po kilogramu. Iz razgovora sa sugrađanima dolazi se do zaključka da će naglo poskupljenje i te kako da se odrazi na kućni budžet pa će, samim tim, po njihovim rečima, mesa na trpezama biti manje. Na pitanje o poskupljenju, većina sugrađana je slegala ramenima, kao da su već navikli na stalne i nagle skokove cena, dok su neki prokomentarisali da su takve stvari postala naša svakodnevica i da će se svi, kao i do sada, vremenom navići na realno stanje stvari. Pojedinci misle da je ovo poskupljenje fiktivno i nadaju se da će se cene ubrzo vratiti u normalu. Neki prodavci tvrde da je prodaja mesa opala, ali ne toliko zbog poskupljenja, koliko je razlog tome vreme godišnjih odmora. Drugi, opet, kažu da potrošači koji dugo godina kupuju u određenim mesarama cene kvalitet koji one nude te do sada nisu primetili da je prodaja opala.
Narodna banka Srbije okarakterisala je pomenuto povećanje cena kao nešto što je normalno i uobičajeno za ovo doba godine, dok pak analitičari tvrde da je strmoglavo poskupljenje mesa čak i do 50 odsto do sada nezapamćeno.
I. Mikloši