Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zdrava hrana i dobra zarada

24.07.2016. 21:27 11:39
Piše:

Sve je više kompanija u Srbiji koje se bave organskom proizvodnjom. Pre šest godina u toj branši bilo je svega 137 proizvođača, dok je prošle godine, prema podacima Privredne komore Srbije,

taj broj dostigao 2.000, uključujući i kooperante. U PKS ističu da naša država ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta, ali da je ta šansa još uvek nedovoljno iskorišćena.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine organska proizvodnja u Srbiji prošle godine odvijala se na 15.298 hektara, uključujući sertifikovane proizvode, kao i one u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod. U odnosu na godinu dana ranije površine pod organimskom proizvodnjom povećane su za čak 62 odsto.

Rast površina pod organskim proizvodima u prošloj godine odrazio se i na rast učešća površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenju poljoprivrednog zemljišta, sa 0,28 odsto na 0,44 odsto u 2015.godini. Prema podacima Uprave za carinu u 2015. godini izvezeno je 19,6 miliona organskih proizvoda, a najviše se izvozilo u Nemačku, SAD, Holandiju, Belgiju, Austriju i Poljsku.

Kod voća najveći izvoz beleže smrznute maline i kupine, kao i sveže organske jabuke, dok se od prerađevina najviše izvoze koncentrati od jabuka, sušenog voća, pire od višanja, dunja i kupina. Procenjuje se da se svega jedan odsto organski proizvedene hrane prodaje na domaćem tržištu, mada je vrednost uvezenih organskih proizvoda prošle godine iznosio oko 4,4 miliona evra.

LJ. M.

Piše:
Pošaljite komentar