Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rezultati iz Haga za Dadu Vujasnovć stigli u tužilaštvo

15.07.2016. 21:24 11:39
Piše:

Izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu o rezultatima veštačenja koje bi trebalo da utvrdi uzrok smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović stigao je u Više javno tužilaštvo u Beogradu,

rečeno je juče medijima u tom tužilaštvu. Iz Tužilaštva su naveli da je u toku prevođenje tog dokumenta koji bi trebalo da utvrdi da li je reč o ubistvu novinarke.

Posle ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi naneti rane.

Slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, pokrenutoj u aprilu 2015.

„Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere da bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika ’Duga’”, navodi se u tom dokumentu s oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbija prosledilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe superveštačenja – pušku i čauru pronađene u stanu novinarke Radislave Dade Vujasinović, gde je 9. aprila 1994. godine pronađeno njeno beživotno telo. Pušku su dali Dadini roditelji, dok je čaura već bila u arhivi Tužilaštva. Roditelji su dostavili i originalnu municiju za pušku, tako da može da se uradi kompletno balističko veštačenje.

Pored toga, poslati su i filcani čepovi, izvađeni iz tela pokojne novinarke. U čitavom slučaju sporna je činjenica što su u telu pronađena dva filcana čepa. Zadatak nadležnih u Hagu je bio da daju mišljenje da li su bila dva pucnja, pa otud i dva čepa, što bi ukazalo na ubistvo, ili je reč o dva dela istog čepa, što bi upućivalo na jedan pucanj pa je moguće samoubistvo.

Dadini roditelji nisu, međutim, predali i fotelju na kojoj su pronađeni tragovi krvi jer „ona više nije u njihovom posedu”. Sumnja se da je Dada, kad je pogođena, sedela u fotelji, s koje je skliznula na pod. Po onome što je do sada objavljeno, na toj fotelji su otkriveni i tragovi krvne grupe koja ne pripada Dadi.

Nešto ranije, iz Beograda je prosleđena prevedena celokupna dokumentacija koja je prikupljena za sve ove godine.

Vladina Komisija za rasvetljavanje smrti novinara u početku se nije bavila slučajem Dade Vujasinović. Ipak, kada im je pridodat i taj predmet, suočila se s problemom jer nije bilo dokaza prikupljenih tokom uviđaja. Dugo se tragalo za tim materijalom. Kesa u kojoj su čuvane dramlije (sačma), olovne kuglice izvađene iz tela novinarke, sada sporni čepovi... bila je zagubljena. Po nalogu Komisije, zatraženo je da se te stvari pronađu, a odgovorni u policiji kazne zbog nebrige. U prvo vreme tvrdilo se da je kesa zagubljena tokom bombardovanja, kada su se magacini preseljavali. Ipak, tokom detaljnih pregleda prostorija, pronađena je u ormaru pripadnika MUP-a koji je radio na predmetu, ali je u međuvremenu umro.

Do obrta u postupku došlo je posle nalaza balističara Vlade Kostića. U svom mišljenju, dostavljenom sudu 30. maja 2008. godine, napisao je: „Svi najbitniji elementi ovog veštačenja ukazuju na to da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu, a naročito kad se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje na to da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu”.

Novinarka „Duge” Radislava Dada Vujasinović je pronađena mrtva 9. aprila 1994. godine u stanu na Novom Beogradu. Iako je prvobitno utvrđeno da je izvršila samoubistvo, kasnije se pokazalo da su tokom istrage napravljeni mnogobrojni propusti.

S. H. D.

 

Autor:
Pošaljite komentar