Novi kursevi o vinima
Vinska akademija Srbije, koja je od novembra 2015. godine deo najveće svetske vinske scene, odnosno najprestižnije i najcenjenije vinske škole na svetu
(Wine and Spirit Education Trust) započinje novi ciklus obuka ljubitelja vina, vinara i vinogradara. Kurs NJSET Level 2 – Anjard in Njines and Spirits počinje 7. marta i traje četiri nedelje, a časovi se održavaju dva puta sedmično u trajanju od dva sata.
– Obuka se održava u Sremskim Karlovcima, u ambijentu okruženom vinogradima – kaže predsednica Vinske akademije Srbije Ljubica Radan. – Time polaznici imaju priliku da vidi gde počinje vinska priča, što predstavlja presedan prilikom takvih obuka. Značaj takvih kurseva ogleda se i u sve većem broju poznavalaca vinske kapljice koji će svoje znanje moći da primene u sferama poput ugostiteljstva, turizma, proizvodnje vina, ali je značajna i studentima fakulteta koji se bave srodnim naukama.
NJSET Level 2 – Anjard in Njines and Spirits bavi se temama iz osnova vinarstva i vinogradarstva, servisa i degustacije vina, slaganja vina i hrane kao i upoznavanjem karakterističnih sorti najpoznatijih vinskih regiona. Polaznici će na tom nivou obuke saznati više o uticaju klime, vinifikacije i različitih sorti grožđa na kvalitet i stil vina širom sveta. Osim učenja o vinskim sortama i regionima, steći će znanja i o penušavim i pojačanim vinima, kao i osnovama žestokih pića. Svaki čas podrazumeva i praktični deo – degustaciju vina.
– Ovaj nivo predstavlja i profesionalno usavršavanje za sve one koji su već u vinskom poslu. Za prijavu nije potrebno prethodno znanje o vinima, tako da svako ko istinski želi da nauči osnove o vinu, kako da degustira i oceni vino, dolaskom u ovu školu je na pravom mestu – napominje Ljubica Radan.
Prijavljivanje je u toku. Za prijave treba pozvati broj 065/863-31-22, a dodatne imformacije mogu se saznati na sajtu vinskaakademija.com. Polaganje ispita je 2. aprila.
Dva dana nakon prve, tačnije 9. marta, počinje i druga obuka za one koji žele da brzo i lako dobiju dobro znanje o vinu kroz interaktivan, koncizan i sistemski program. Reč je o kursu NJSET Level 1 Anjard in njines. Kroz taj kurs polaznici dobijaju osnovno znanje za nezavisno istraživanje u pogledu stila vina, slaganja vina i hrane, kao i pravilnog čuvanja i služenja vina. Degustiranjem vina, polaznici će imati priliku da nauče kako se vino ocenjuje i degustira.
Obuka traje tri nedelje. Časovi se održavaju jednom nedeljno u trajanju od dva sata, u Sremskim Karlovcima, u Institutu za vinogradarstvo.
Z. Milosavljević