Praznična trpeza prazni novčanike
Praznična atmosfera još se nije stišala, a Novosađani hvataju poslednji zalet da bi kupili sve što je potrebno za pripremanje tradicionalne trpeze za Badnje veče i za
jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Božić. Na gradskim pijacama, ali i trotoarima ispred njih, nude se različiti proizvodi, od badnjaka, žita, ribe... do aranžiranih ikebanica, suvog voća i božićnih kapica. Kako smo se uverili, već dovoljno ispražnjen kućni buyet dodatno se tanji nabavkom pre svega posne hrane i ribe.
su se na Futoškoj pijaci i ispred nje badnjaci prodavali po različitim cenama: obični, mali koštaju 100 dinara, oni upakovani u vrećice su 150, a aranžirani badnjaci za stolove koštaju i 500 dinara. Cena mladog žita se uglavnom kreće oko 100 dinara, koliko se prodaju i ježići iz kojih izniču, a manje saksijice mogu se kupiti za 80 dinara. Od ribe koja se prodaje na divlje, odnosno na ulici, nude se šaran i tolstolobik. Manji šarani se prodaje za 250 dinara po kilogramu, veći je 280, dok kilogram tolstolobika košta 150 dinara.
Uprkos izuzetno hladnom danu, je na Futoškoj bilo gužve, ali i pored toga, prodavci se žale na slabu prodaju ove godine.
– Ekonomska kriza je uzela maha te se sve više oseti, naročito oko praznika – rekao nam je promrzli prodavac suvog voća koji je želeo da ostane anoniman. – Situacija je kritična, nema se novaca, narod kupuje, ali je u odnosu na, recimo, prošlu godinu, potražnja znatno manja.
Na Futoškoj pijaci ribarnice su pune, a cene variraju. Šaran je najtraženiji i može se naći za 375 dinara kilogram, som je 700, ikra - mleč košta 657, smuđ je 850, a tolstolobik je 320 dinara kilogram. Ribarnice rade i uslužno peku ribu po 150 dinara za kilogram.
Na tezgama je bogata ponuda suvog voća: šljive se kreću od 300 do 400 dinara kilogram, kajsije su 900, smokve 400, orasi koštaju oko 700, dok se neočišćeni, u pakovanju od 400 grama, prodaju za 100 dinara.
Kilogram kikirikija je 400 dinara, crno suvo grožđe 400, belo suvo grožđe 600, brusnica 800 dinara, a za kilogram mlevenog maka treba izdvojiti 600 dinara.
I. Mikloši