Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Fabrika Leoni u punom kapacitetu, posao za 1.700 radnika

18.11.2015. 12:16 13:33
Piše:
Foto: Tanjug

Fabrika "Leoni" u Nišu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za vozila "jaguar" i "landrover", danas je počela rad u punom kapacitetu,

a početak radova je presecanjem vrpce simbolično označio premijer Aleksandar Vučić.

Fabrika u Doljevcu kod Niša ima površinu od 25.000 metara kvadratnih, vrednost investicije je veća od 21 milion evra, a država je dala podsticaj od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku.

     

Gradnja fabrike počela je u avgustu 2013. godine, a u aprilu 2014. i probna proizvodnja.

"Leoni" je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz Drekslmajer među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije.

Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša.

Ukupno je Leoni u Srbiju uložio nešto više od 36 miliona evra i trenutno zapošljava 4.950 radnika.

Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 miliona evra.

Prvu fabriku Leoni je otvorio u Prokuplju, koja proizovdi kablovske setove za BMV i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za landrover i jaguar i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme.  

Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade.

Treći proizvodni pogon Leoni je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku.

"Leoni AG" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju.

Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra.

Leoni je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj.

Presecanju vrpce prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.

(Tanjug)

Vučić: Cilj nezaposlenost ispod 15 odsto u naredne dve godine

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je cilj da u naredne dve godine nezaposlenost u Srbiji padne ispod 15 odsto i pozvao nemačke kompanije da nastave da ulažu u Srbiju.

Početak rada trećeg pogona nemačke kompanije Leoni u Srbiji, čijem je otvaranju prisustvovao, dokaz je da se marljivost isplati, rekao je Vučić i najavio još dobrih vesti i investicija u Pčinjskom i Nišavskom okrugu i na jugu Srbije.

Tim okruzima će vlada da posveti veliku pažnju, gledaćemo da smanjujemo nezaposlenost na jugu koji je doveden u takvu situaciju lošim postupanjem prethodnih vlasti", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao strane investitore da ulažu u Srbiju, a predstavnicima fabrike Leoni poručio da očekuje i nove pogone u Srbiji.

"Mi smo spremni za nastavak saradnje i uveren sam da ćemo da imamo dobre rezultate", rekao je Vučić ocenivši da je Srbija na dobrom i sigurnom putu.

(Tanjug)

Ditman: Važna uloga nemačkih kompanija u Srbiji

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je kompanija "Leoni" veoma važan poslodavac u Srbiji sa više od 3.500 zaposlenih i dodao da je ta kompnanija sjajan primer održivog ulaganja nemačkih kompanija u privredu u Srbiji.

"Nemačke kompanije uvek podrobno proveravaju da li će ući na neko tržište, ali kada jednom dođu onda uvek ostanu i prošire i svoje kapacitete. Ovaj pogon, posle pogona u Propkuplju, je zaista pravi primer za to", rekao je Ditman.

On je dodao da je 2015. godina bila veoma uspešna za privredu posle reformi koje je preudzela Vlada Srbije i da su procene EU o napretku Srbije veoma povoljne.

"To ćemo popraviti sada kada uđemo u operativnu fazu o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Do kraja godine otvorićemo prva dva poglavlja, a naredna dva početkom 2016. godine", rekao je Ditman.

Nemačke kompanije igraju važnu ulogu u Srbiji, i dooprinose unapređenju propcesa privrednih reformi samim tim što investiraju u Srbiju, rekao je ambasador.

"Nastavljamo zajedno sa nemačkim privrednicima da dalje razvijamo te odnose. U tesnoj komunikaciji smo sa Privrednom komorom Srbije i radimo na tome da Srbija uvede dualno, stručno obrazovanje", rekao je Ditman.

(Tanjug)

 

Autor:
Pošaljite komentar