Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tri dečaka (ne) izmeštaju iz hraniteljske porodice

22.10.2015. 19:37 13:33
Piše:

Još uvek se ne zna da li će trojica mališana iz Odžaka Đura Lončina (13) i braća Miloš (12) i Danijel (10) Jovanović, koji su smešteni u hraniteljskoj porodici Šandora i Branke Dragić u Sivcu,

 morati da potraže drugi dom ili će i dalje nastaviti da žive tamo gde žele i gde im je, kako kažu, dobro i lepo. Naime, priča o njihovom prisilnom izmeštanju iz hraniteljske porodice dospela je u javnost pre nego što su nadležne službe uopšte i reagovale. Nadležnost nad rešavanjem slučaja izmeštanja trojice dečaka iz hraniteljske porodice u ovom slučaju imaju dva opštinska centra za socijalni rad, čija mišljenja se, izgleda, razlikuju. Naime, Centar za socijalni rad Kula, kojoj Sivac i hraniteljska porodica Dragić pripadaju, započela je postupak revizije dozvole za hraniteljstvo. Postupak je u toku, kako je za “Dnevnik” izjavila Gordana Vakula, direktorka Centra za socijalni rad Kula, odluka još nije doneta , a kakva će ona biti, o njoj nije želela da govori.

- Netačno je da mi izmeštamo decu iz ove porodice. Naš stručni tim, u kojem su psiholog, pedagog i socijalni radnik, pokrenuli su postupak procene hranitelja i nije tačno da je razlog za to nepostojanje posebne prostorije za spavanje i kompjutere. Pravi razlog znaju hranitelji, jer su oni upoznati s tim da je postupak revizije krenuo. Kada su medijima već ispričali priču da im “neko otima” dečake, onda je trebalo da kažu pravu istinu. Prava istina će se videti kada rešenje bude gotovo, a ono, ponavljam, još nije napravljeno. Iznošenjem problema u medije i objavljivanjem slika maloletnih dečaka ugroženo je njihovo pravo na privatnost, a na to niko nema pravo – kaže Gordana Vakula.

Zakonska je obaveza Centra za socijalni rad da obnavlja ili oduzima licencu hraniteljima, a kakva će odluka biti zavisi od procene stručnog tima, naglašava Gordana Vakula. Upravo zbog toga nije želela da prejudicira rešavanje problema oko hraniteljske porodice Dragić.

Kako su sva trojica dečaka iz Odžaka, odluku o njihovom eventualnom izmeštanju iz hraniteljske porodice Dragić doneće odžački Centar za socijalni rad. Juče je direktor Centra za socijalni rad Odžaci bio na proslavi Dana oslobođenja, a niko drugi nije želeo da komentariše šta će biti sa dečacima smeštenim u ovoj porodici. Jedino što se moglo čuti od socijalnih radnika u ovom centru jeste da su se deca dobro uklopila u hraniteljsku porodicu u Sivcu i da žele da tamo i ostanu.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku i demografiju Gojko Vujnović, koji je zadužen i za nadzor nad radom centara za socijalni rad i primenu propisa u socijalnoj politici, kaže za “Dnevnik” da Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju nema nikakvu informaciju o problemu sa tri dečaka u hraniteljskoj porodici Dragić u Sivcu.

- Dao sam nalog sektoru za porodično-pravnu zaštitu da ustanovi preko Centra za socijalni rad u Kuli o čemu se radi. Takođe, imaju nalog da pozovu i Centar za socijalni rad u Odžacima kako bi videli u kojoj fazi je postupak revizije hraniteljstva, koju oni kao centar koji je decu smestio u hraniteljsku porodicu moraju da sprovedu svake dve godine – kaže Vujnović.

Naš sagovornik objašnjava da centar za socijalni rad koji je stvarno i mesno nadležan za ovaj slučaj jeste odžački jer su deca s njegove teritorije smeštena u hraniteljsku porodicu koja živi na teritorije druge opštine.

- Centar za socijalni rad Odžaci treba da donese rešenje o izmeštanju dece ukoliko ustanovi da deca žive u neadekvatnim uslovima, da se hranitelji o njima ne staraju kako treba, odnosno da nisu zadovoljni načinom na koji deca žive u toj porodici. Hranitelji mogu da se obrate Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku i demografiju, jer smo mi drugostepeni organ, ukoliko su nezadovoljni rešenjem koji donese Centar za socijalni rad Odžaci. Oni mogu tražiti od nas da se izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Odžaci ili da sačekaju njihovo rešenje i na njega podnesu žalbu. Tek onda mi nastupamo i ocenjujemo da li je rešenje doneto kako treba. Dakle, da li će Centar za socijalni rad Odžaci zaista doneti rešenje o izmeštanju dece iz ove hraniteljske porodice ili ne, još uvek je pod znakom pitanja – zaključuje Vujnović.

Na pitanje da li je do sada bilo slučajeva da jedan centar za socijalni rad smatra da su hranitelji nepodobni i da im treba oduzeti licencu, a da drugi i pored toga ostavlja decu u toj porodici, Vujnović, koji je i sam godinama bio direktor Centra za socijalni rad Novi Sad, odgovara da se takvog slučaja ne seća. Ipak, ističe, u celoj ovoj priči se još uvek sve nagađa jer je još uvek nepoznat konačan stav i jednog i drugog centra za socijalni rad pa je samim tim sve prejudiciranje.

LJ. Malešević

Kula procenjuje podobnost porodice, Odžaci donose odluku o deci

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku i demografiju Gojko Vujnović ističe da Centar za socijalni rad Kula ima obavezu da procenjuje podobnost porodice za obavljanje hraniteljstva.

- Verovatno je Centar za socijalni rad Kula, prateći tok hraniteljstva, uočio nepravilnosti. Oni su ti i koji su utvrdili podobnost te porodice za hraniteljstvo, ali se licence obnavljaju ili oduzimaju na svake dve godine. Ukoliko oni sada smatraju da ta porodica nije podobna, doneće rešenje o daljoj nepodobnosti za dalje obavljanje hraniteljstva, a Centar za socijalni rad Odžaci će tek onda doneti rešenje o izmeštanju dece iz te porodice za koju je mesno nadležni centar dao negativnu ocenu –  objašnjava Vujnović.

 

Autor:
Pošaljite komentar