Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Somboru nemački jezik od vrtića

06.09.2015. 19:31 13:33
Piše:

SOMBOR: Uvođenje dvojezične nastave u okviru koje bi se osim na srpskom, nastava u somborskom zabavištu, a kasnije i u ovdašnjim školama, izvodila i na nemačkom jeziku, bila je

tema razgovora predstavnika grada Sombora i Ambasade SR Nemačke u Srbiji, u kojima su učešće uzeli i predstavnici Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine. Inače, ovdašnja lokalna samouprava je još pre četiri godine potpisala ugovor o takvom projektu, ali do njegove realizacije nikad nije došlo.

Pored gradonačelnika Saše Todorovića sa saradnicima i načelnika Školske uprave Sombor Borislava Staničkova, koji je ujedno i predsednik Skupštine grada, u dogovorima o mogućnosti da najzad zaživi ovaj projekat bilingvalne nastave učestvovali su Kristijan Rajsmiler, šef Odeljenja za kulturu i Odeljenja za štampu Ambasade SR Nemačke u Beogradu, dr Boris Menrat rukovodilac Regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu – projekat unapređenja nemačkog jezika u školama, Anton Bek, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta nemačke nacionalne  manjine i Gabrijela Bogišić kao predstavnik somborskog Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“.

Ovodnedeljni sastanak bio je svojevrsni nastavak aktivnosti od prošle nedelje, kada je potpisan kolektivni ugovor sa PU „Vera Gucunja“ ali i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa Nacionalnim savetom nemačke nacionalne manjine, kojim je omogućeno da somborski predškolci pohađaju vrtić i pri tome koriste nemački jezik.

- Ugovor i Sporazum o saradnji je osnova za realizaciju projekta uvođenja bilingvalne nastave u Predškolsku ustanovu. Grad je obezbedio adekvatan prostor, a to je nova kuća koju je gradu poklonila porodica Đanić, koja je adaptirana za potrebe Predškolske ustanove i sada spremna za održavanje bilingvalne nastave. U razgovoru sa predstavnicima ambasade SR Nemačke ustanovili smo šta svako od nas mora da uradi kako bi se projekat realizovao. Kao grad dobili smo kritiku, jer je ugovor o uvođenju dvojezične nastave, potpisan pre četiri  godine, ali nije realizovan. Dobili smo uputstvo od Ambasade i sada znamo gde smo grešili i zbog čega nije ugledao svetlost dana projekat koji bi trebao da bude dugoročnog karaktera – rekao je Saša Todorović, navodeći da je i Školska uprava potvrdila da Sombor ima dobar kadar za nemački jezik kao i da postoji interesovanje roditelja dece koja bi pohađala bilingvalnu nastavu.

Ataše za kulturu i štampu Kristijan Rajsmiler  je istakao da se raduje što postoji razumevanje između Ambasade Nemačke i stručnjaka u Somboru, te da je siguran da će i projekat uvođenja nastave na nemačkom jeziku u Somboru ovaj put ipak uspeti, kao što su uspeli ostali projekti u Srbiji.

-  Prvi put sam u ovom gradu i oduševljen sam onim šta sam video i mislim da imate veliku budućnost. Za nas je važno da nađemo partnera sa kojim se može dobro raditi - naglasio je Rajsmiler.

M. Miljenović

 

Pilot projekat i u školi

Prema rečima Borislava Staničkova, sve je spremno za uvođenje bilingvalne nastave u somborskom zabavištu, a deca čiji se roditelji saglase sa tim, imaće priliku da u adekvatnom prostoru darovane kuće u Ulici 12. Vojvođanske NOU brigade, četiri puta sedmično pohađaju nastavu na nemačkom u trajanju od po pola sata.

-Uskoro ćemo anketirati i roditelje koji žele da im deca pohađaju bilingvalnu nastavu, a ako se projekat bude razvijao po utvrđenom redosledu, već ove godine će biti određena i škola koja bi bila nosioc pilot-projekta- kazao je Staničkov, podsećajući da je kroz saradnju aktera ovog sastanka, kao i predstavnika „Gete instituta“ ne tako davno omogućeno i polaganje za dva stepena zvaničnih sertifikata poznavanja nemačkog jezika u somborskoj Gimnaziji „Veljko Petrović“. 

Autor:
Pošaljite komentar