Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izmene uvećavaju gradski budžet 16 odsto

01.07.2015. 21:25 13:33
Piše:

Savet Skupštine grada za budžet i finansije je podržao predlog rebalansa gradskog budžeta i ujedno odbacio šest amandamana odbornika iz redova Demokratske stranke.

Predlog rebalansa obrazložio je član Gradskog veća za buyet i fiinasije Dejan Mandić, koji je kazao da će njime biti raspoređen deo suficita iz prethodnih godina od 4,2 milijarde dinara.

– Oko 1,6 milijarda dinara već je raspoređena ovogodišnjim budžetom, te će rebalansom biti raspoređeno 2,548 milijarde – kazao je Mandić. – Tekući prihodi smanjeni su 40 miliona dinara zbog smanjenih referentnih kamatnih stopa po kojima Novi Sad plasira novac. Rebalansom će buyet biti uvećan s 19,961 milijardi dinara na 23,219 milijarde, što je 16,32 odsto više.

Članove Saveta iz DS-a i SRS-a zanimalo je da li je time što Zavod za izgradnju grada nije na vreme vratio u budžet 350 miliona dinara učinjen prekršaj, na šta je Mandić odgovorio da Državna revizorska institucija obavlja reviziju gradskog buyeta s posebnim akcentom na „Radosnom detinjstvu“ i ZIG-u, i da, ukoliko je bilo prekršaja, biće i odgovornih za to.

Zamereno je i što se iz godine u godinu ne troši novac za kapitalne investicije koji se prebacuje iz buyeta u buyet. Mandić je rekao da to najviše zavisi od korisnika gradskog buyeta, odnosno javno-komunalnog sektora i da on sam postavlja ista pitanja, na koje uglavnom dobija uopštene odgovore.

Na kritiku SRS-a što se „Egzitu“ daje još devet miliona dinara iz rebalansa, što je ukupno 15 milona, Mandić je istakao da svi nivoi državne uprave, kao i privatni sektor, podržavaju festival, i da on značajno doprinosi finansijama grada, kao i kandidaturi Novog Sada za evropsku prestonicu kulutre 2021. godine i evropsku prestonicu mladih.

U toku rasprave o amandmanima, čulo se i da je ove godine gotovo udvostručen novac izdvojen za personalnu asistenciju osobama s invaliditetom – s 13,840 miliona dinara na 23 miliona, od čega je iz rebalansa izdvojeno osam miliona dinara. Mandić je u izjavi za „Dnavnik“ izdvojio neke od promena koje rebalans donosi i obrazložio zašto smatra da veći deo preraspodeljenog novca ne odlazi u potrošnju već u kapitalna ulaganja.

– Novac iz kapitalnih transfera ne ulazi u kapitalne subvencije, ali nabvaka vozila za Hitnu pomoć, izgradnja bunara, odražavanje i opremanje škola suštinski su kapitalne investicije – naveo je Mandić. – Planiramo nabavku dva vozila za Hitnu pomoć, nabavku ginekološkog stola za osobe s invaliditetom u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, automobile za Okružni zatvor i Školu policije u Sremskoj Kamenici.

On kaže da je rebalansom „Lisju“ obezbeđeno još 95 miliona dinara za održavanje 16 grobalja koja su preuzeta od mesnih zajednica, a „Tržnici“ je odobreno 20 dodatnih miliona dinara za uređenje Riblje pijace.

– Za održavanje putne privrede izdvojili smo još 300 miliona dinara. Zavod za izgradnju grada dobio je novih 354 miliona dinara za radove u mesnim zajednicama: popravku i izgradnju puteva, javnog osvetljenja, kanalizacije. S novih 80 miliona GSP bi trebalo da nabavi nove autobuse. „Parking-servis“ će s 25 miliona dinara nabaviti novu montažnu garažu. Turistička organizacija Novog Sada iz rebalansa je dobila još 17 miliona dinara za razne manifestacije koje doprinose kandidaturi grada za evropske prestonice kulture i mladih. S 13 miliona dinara koje je Spens dobio iz rebalansa pored pokretnih stepenica izgradiće se lift za osobe s invaliditetom, a biće opremljena nova streljana na Sajmištu, kao i trenažni centar za vrhunske sportiste – zaključio je Mandić.

S. Krstić

 

Vozila za vatrogasce

Članovi Saveta za javni red, mir i bezbednost na sednici u Skupštini grada predložili su da se Vatrogasnoj brigadi umesto kamiona nabave tri specijalizovana putnička vozila, kao i vatrogasna oprema, za šta bi trebalo da bude izdvojeno deset miliona dinara. Kupovina specijalizovanih vozila, koje bi ustupili Sektoru za vanredne situacije Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, koštala bi četiri miliona, dok bi za vatrogasnu opremu bilo potrošeno šest miliona dinara. Taj predlog upućen je Skupštini grada na razmatranje.

N. R.

 

Gasifikacija zone Rimski šančevi

Na sednici Saveta za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitnja, koja je održana u Skupštini grada, većinom glasova izglasan je predlog da se „Poslovnom prostoru” za ovu godinu obezbedi 402 miliona dinara za kapitalna ulaganja.

Po planu tog preduzeća, izgradnja poslovnih objekata koštaće 313 miliona, a prioritet je izgradnja proizvodno-uslužne radionice i gasifikacija na lokaciji radne zone Rimski šančevi, što će koštati 150 miliona. Za završetak radova na Arhivu grada trebaće deset miliona, sportska hala u Petrovardinu koštaće 100 miliona, izgradnja prihvatilišta i prihvatne stanice za decu s poremećajem u društvenom ponašanju 40 miliona, dok će za izgradnju Doma kulture u Futogu biti izdvojeno tri miliona. 

Predlog je upućen Skupštini grada na razmatranje i usvajanje.

N. R.

Autor:
Pošaljite komentar