Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Evroskepticizam (ni)je važniji od sujeta

20.06.2015. 21:54 13:33
Piše:

istražujemo: desnica između fragmentacije i predizbornog ukrupnjavanja



 opet povesti ozbiljna opoziciona politika i na toj osnovi stvoriti realna politička alternativa sadašnjem državnom bespuću”. U proteklih godinu dana u desnom korneru srpskog političkog spektra počelo je da deluje nekoliko političkih organizacija, a uskoro stranka postaju i Dveri, i već se postavlja pitanje da li će to dodatno razvodniti  “jasnu, beskompromisnu  i suštinsku  opozicionu  snagu”, o kojoj kao nužnoj potrebi često govori aktuelna predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić...

– Demokratska stranka Srbije, Dveri i grupa patriotskih intelektualaca su, podsetiću, potpisali „Božićni proglas”. Od tada su nam se pridružile neke manje lokalne stranke, udruženja i pojedinci, poput Siniše Kovačevića, čuveni dramski pisac, ali i predsednik organizacije Srpski otaybinski front. Dakle, nema razvodnjavanja, već ima ukrupnjavanja uz ojačavanje opozicionog kapaciteta – kaže za „Dnevnik” Sanda Rašković Ivić.



Po njenim rečima, patriotski blok je otvoren za dalje sabiranje bazirano na, kako je rekla, „višku sličnosti, a ne razlika”:

– Kriterijum ostaje evroskepticizam, anti-NATO, uspostavljanje dugoročno održivog koncepta ekonomskog patriotizma, odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije i čvršće povezivanje sa Rusijom. Pri tome, odnos prema ovoj štetočinskoj vlasti treba da bude kritičan, i to ne samo selektivno. Naš Patriotski blok i DSS se zalažu za uređenje Srbije kao jake pravne države zasnovane na demokratskim principima. Dakle, ključ su demokratski principi, pa tako nikoga ne teramo da nam priđe.



Sanda Rašković Ivić se pri tome ogradila od onog dela “patriotskih snaga” koje sarađuju s režimom...

– Moram da konstatujem da onaj ko sarađuje sa ovim režimom na republičkom nivou, ne može sebe da naziva rodoljubom. Jer, rodoljubive snage ne bi predale KiM u ruke antisrpske kvazi državice i NATO satelita. Patriote ne bi prodavale Telekom, ne bi prodavale zemlju i oranice strancima i od svog naroda pravile kmetove... Ne radi se, inače, u našem programu samo o čuvanju Ustava, preambuli, zaštiti KiM i evroskepticizmu. Mi govorimo i o konceptu ekonomskog patriotizma koji predviđa drugačiji pristup ekonomiji, zapošljavanju, pomoći selu, obnovi srpske privrede... A to je moguće samo ako se Srbija oslobodi stega i pravila koja joj nameće Evropska unija.



Na pitanje da li je realno očekivati da ta alternativa zajedno nastupi na prvom sledećem izlasku na birališta, Sanda Rašković Ivić najavljuje da će patriotski blok na lokalnim izborima nastupati zajedno gde god je to moguće, a da će sigurno formirati jednu listu na pokrajinskim i republičkim izborima. U to da će biti predizbornog ukrupnjavanja na desnici uveren je i politički analitičar i urednik „Nove srpske političke misli” Đorđe Vukadinović:

– Fragmentacija je već duže na delu i na levom i na desnom polu srpske političke scene. I to je proces koji je delom uslovljen unutrašnjom dinamikom i frustracijom zbog loših izbornih rezultata 2012. i 2014. godine, a delom je posledica činjenice da vlast direktno ili indirektno podstiče te podele.



Međutim, sada smo svedoci da na tom nacionalnom delu političkog spektra imamo nagoveštaje ozbiljnijeg ukrupnjavanja, iako i tu još ima mnogo raznoglasja. 

Po Vukadinovićevim rečima, za razliku od radikala, koji tradicionalno neće ni sa kim, iako ih je to već dva puta koštalo izbornog neuspeha, drugi su očigledno izvukli pouku...



– Premda evroskepticizam jeste zajednički imenitelj svih ovih stranaka, ideološke sličnosti ni do sad nisu bile presudne kada je reč o srpskim političkim ujedinjavanjima ili razjedinjavanjima, nego su mnogo važniji lični odnosi, interesi i sujete. Uostalom, da je do programskih bliskosti, DSS, SRS, Dveri i niz drugih stranaka bili bi zajedno i 2012, a pogotovo 2014. Ali nisu bili i na poslednjim parlamentarnim izborima praktično je 15 odsto glasova sa tog političkog pola bačeno. To je očito nekima bio nauk i sada pokušavaju da takvu grešku ne ponove – pojašnjava Vukadinović. – U svakom slučaju, uveren sam u to da je pred nama period ujedinjavanja ne samo na desnom delu političkog spektra, nego i na onom levom, „proevropskom”. Jer, svi polako shvataju da će ih u suprotnom SNS sve progutati, kao što ih je u velikoj meri već progutao. I u cilju opstanka će morati ili da se udružuju, ili će postati politički mrtvaci.



Miroslav Stajić



Mirčić: Da vidimo ko će na kojoj strani ostati



Prvi čovek radikala u Vojvodini Milorad Mirčić ističe da u Srbiji danas realno više nema ni programske ni političke podele na levicu i desnicu, već da postoji samo podela na one koji su za ulazak u EU i one koji neće tim putem. „Kada je reč o saradnji evroskeptika, hajde da prvo vidimo ko će ostati dosledan, ko će zaista ostati veran tim principima. Uostalom, i doskora evrofanatični SNS sada kao da polako prelazi među evroskeptike. Ali ako neko danas izrazi rezervu prema ulasku u EU, to ne znači da sutra neće pohrlit Briselu u zagrljaj. Zato je važno da se prvo jasno iskristališe ko je na kojoj strani, pa da onda vidimo da li možemo da sarađujemo”, objašnjava Mirčić.

Autor:
Pošaljite komentar