Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlović: Ključno poboljšati ekonomski položaj žena

11.03.2015. 10:18 14:49
Piše:

Potpredsednica vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je jedna od ključnih oblasti za unapređenje položaja žena

poboljšanje njihovog ekonomskog položaja, kao i da je rodna ravnopravnost na agendi Srbije u pregovorima za priključenje Evropskoj uniji.

Mihajlović u govoru u Ujedinjenim nacijama, gde učestvuje u radu 59. zasedanja Komisije UN o statusu žena, povodom dve decenije od usvajanja Pekinške deklaracije, istakla da je u Srbiji posebno težak položaj osetljivih grupa, Romkinja, seoskih žena, žena sa invaliditetom, samohranih majki, žena koje su pretrpele nasilje, ali i da je u izradi Akcioni plan za žensko preduzetništvo.



"Jedna od ključnih oblasti za unapređenje položaja žena prepoznata pri definisanju prve Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti Republike Srbije usvojene 2009. godine, jeste poboljšanje ekonomskog položaja žena", navela je Mihajlović u govoru u Ujedinjenim nacijama.

Rodna ravnopravnost i ekonomski rast deo su politike Evropske unije i na agendi su Republike Srbije u procesu vođenja pregovora za priključenje Uniji, izjavila je Mihajlović.



Ona je podsetila da se kroz direktive Saveta Evrope ističe potreba da se unaprede ženska ekonomska prava i nezavisnost, uključujući pristup zapošljavanju, odgovarajućim uslovima rada i kontrola nad ekonomskim resursima, kako u pristupu tako i u raspodeli.

Uprkos već pomenutom nediskriminatornom zakonskom okviru, žene i mušakarci u Republici Srbiji nemaju jednak ekonomski položaj, a glavni uzrok nejednakog položaja žena jesu stereotipi koji se odnose na ulogu žena u javnom životu, ocenila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima za 16 odsto manje zaposlenih  žena u odnosu na zaposlene muškarce, a od svih preduzetnika i osoba koje rade kod preduzetnika 38 procenata čine žene.



Razlika u primanjima je nešto niža od prosečne razlike u EU, a žene u proseku neplaćeno rade četiri sata dnevno, u odnosu na muškarce, kako to pokazuje nedavno istraživanje Zavoda za statistiku Republike Srbije, navela je Mihajlović.

Prema stanju u 2014. godini, žene poseduju 26,8 odsto udela u privrednim društvima u Srbiji, zauzimaju 23,8 odsto najviših upravljačkih položaja u preduzećima, pri čemu od svih preduzetnica, 95 procenata njih predstavljaju mikropreduzetnice, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, žene u 81 odsto slučajeva posluju na lokalnom tržištu, od kojih na uslužne delatnosti otpada 83 procenata, a samo tri odsto njih učestvuje na tržištu EU.



"Uvođenjem politike jednakih mogućnosti rodno budžetiranje je postalo deo šireg koncepta rodnog usmeravanja sredstava. Ovaj koncept se zasniva na principima sprečavanja rodnih nejednakosti i alociranju budžetskih sredstava na akcije u okviru politika sa ciljem unapređenja statističkih  podataka za posebno osetljive grupe žena", navela je Mihajlović.

Ona je rekla da je u Srbiji u toku izrada Akcionog plana za žensko preduzetništvo, kojim će se definisati konkretne aktivnosti u 2015. godini na polju ženskog preduzetništva, kroz dijalog sa  udruženjima koja se bave ženskim preduzetništvom i uvođenje modela evaluacije i monitoringa  u obalsti ženskog preduzetništva.



Mihajlović je istakla i da je sklopljen Memorandum o saradnji sa UNNJOMEN na dve godine, koji će podržati deo ovog akcionog plana i dodala da se sprovodi politika urodnjavanja u programe predpristupne pomoći (IPA).

"Evropska banka za obnovu i razvoj i Banka intesa su potpisale ugovor o kreditnoj liniji za podršku ženama preduzetnicama u Republici Srbiji za kreditiranje malih i srednjih preduzeća kojima upravljaju žene i daje tehničku i savetodavnu podršku  preduzetnicama", zaključila je Mihajlović.

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar