light rain
11°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕСНА ТУРКУЛОВ У ИНТЕРВЈУУ ЗА "ДНЕВНИК" ПОРУЧУЈЕ Морамо завршити започето јер развијени градови данас значе бољу и стабилнију економију, сутра веће плате и пензије

29.05.2024. 19:24 20:01
Пише:
Фото: Filip Bakić/ Fejsbuk Vesna Turkulov

Током последњих 12 година Нови Сад се умногоме променио. Граде се два моста, асфалтирају се на десетине километара улица, изграђени су вртићи, школе, дечја игралишта, реновирани су домови здравља, уређени су паркови и у току је грања новог парка код Спенса. Отворено је десет фабрика и више од 45.000 радних места. Град обезбеђује бројна социјална давања за различите категорије становништва.

Нови Сад је никад ближи Београду, пошто су, та два највећа града у нашој земљи, повезана брзим возом, а до краја године саобраћаће и брзи воз до Суботице. Према речима проф. др Весне Туркулов, због тих великих промена одлучила је да прихвати предлог да буде носилац широке коалиционе листе окупљене око Српске напредне странке за локалне изборе расписане за 2. јун „Александар Вучић – Нови Сад сутра”.

- Политику председника Александра Вучића и Српске напредне странке  видим као одговорну и развојну, која брине о животу сваког грађанина. То је, пре свега, државотворна листа која политику не схвата само кроз победу, већ као дужност да служи грађанима. Када је премијер Милош Вучевић био градоначелник Новог Сада, и то једини у историји града узастопно у три мандата, покренути су највећи инвестициони пројекти. Његова визија и рад обликовали су Нови Сад данас и онаков какав треба да буде сутра.

Шта је утицало да донесте одлуку да се политички ангажујете?

- Почаствована сам да будем прва на листи „Александар Вучић – Нови Сад сутра”, патриотског блока који жели добро Србији и Новом Саду у овим тешким временима. Цео живот сам провела у Новом Саду, добро познајем Новосађане и знам које су њихове потребе и са каквим изазовима се сурећу. Жеља ми је да и ја дам свој допринос и да заједно побољшамо животе обичних људи. Развијени градови данас значе бољу и стабилнију економију, сутра - веће плате и пензије. Зато је потребно да наставимо и завршимо све што је започето: да изградимо два моста, који ће омогућити грађанима да за краће време путују са бачке на сремску страну града, да улажемо у образовање и инфраструкутуру. Наравно, као лекар, нарочито ћу се борити и залагати за унапређење здравственог система јер сваки грађанин има право на што бољу здравствену заштиту. 


Једноставан живот

Као лекар имате много обавеза, али живите једноставним животом. Шта вас испуњава?

- Када немам обавеза, волим да се прошетам градом, да се нађем са пријатељима и породицом и попијем кафу, баш као и многи Новосађани, док је недељно јутро увек резервисано за литургију. Важно је ценити сваки тренутак и уживати у њему, ма колико да је дан био стресан. Активно учествујем у локалној заједници и подржавам различите иницијативе и пројекте који унапређују квалитет живота грађана.


Као Новосађанка сведочили сте развоју града кроз године. Шта бисте посебно издвојили у том погледу? 

- Тешко је изабрати једну или само неколико ствари. Развој и напредак Новог Сада послењих 12 година прати развој инфраструктуре у градским и приградским насељима, у шта сам се и лично уверила. Град се шири и модернизује, економски је оснажен пошто су вишегодишња улагања омогућила да породице имају већа примања, што је последњих година привукло много младих људи који су се скућили у Српској Атини. Нови Сад се толико изградио у последње време и постао за мене најлепши град за живот у земљи. Граде се нови мостови и саобраћајнице, булевари, школе, вртићи, игралишта, културне станице, изграђена је велелпна Музичко-балетска школа са концертном двораном, Научно-технолишки парк. Нови Сад је постао седиште ИТ индустрије, реновирани су домови здравља, набављена је савремена дијагностичка опрема. Оно што је још потребно је Градска болница, која је планирана на месту постојеће Ковид болнице на Мишелуку, где ће бити и модерно породилиште, које ће знатно растеретити капацитете Универзитетског клиничког центра Војводине. Биће завршени и радови на Универзитетском клиничком центру, на блоквима Б и Ц, са 16 операционих сала и новим дијагностичким центром. То значи да ће грађани имати бржу и квалитетнију дијагностику и краће ће се чекати на операције. У приградским насељима недостају специјалистичке службе, што ће бити решено, а већ је у плану проширење капацитета домова здравља. 

По чему се листа „Александар Вучић – Нови Сад сутра” разликује од других?

- До избора је остало мало, а још увек нисам чула никакав план и програм од опозиције. Битно је да дају себи за право да одлучују да ли треба да имамо мостове и храмове, тврдећи да су велике патриоте, а у ствари их није брига ни за Нови Сад ни за грађане. Није се могло од њих чути о плановима за Нови Сад, коју фабрику ће довести, шта ће изградити, били су против изградње четвртог моста преко Дунава који ће бити од пресудног значаја за саобраћај у граду. Уз све политичке борбе и протесте, контрапротесте и узавреле дебате, које свакодневно слушамо, не смемо да заборавимо оно најважније - човека - сваког појединца који живи у нашој заједници. Овде смо да бисмо саслушали мишљење грађана, да бисмо решили проблеме и како бисмо живот учинили квалитетнијим и бољим.

Која је ваша порука суграђанима?

- Поручила бих им да изађу на изборе, да препознају одговорну и посвећену политику. Морамо бити ковачи своје среће, узети судбину у своје руке и одлучити кога желимо да нас води у наредном периоду. Победа на локалним изборима није трофеј којим ћемо се хвалити пред другима. Победа је наша обавеза да саслушамо суграђане, водимо рачуна о њиховим друштвеним потребама и напорно радимо на развоју сваког дела града. Наш циљ је да грађани живе боље данас зарад бољег сутра. 

Силвиа Ковач

Аутор:
Пошаљите коментар
"МОЈ НОВИ САД ЈЕ И СРПСКА АТИНА И ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ" Проф. др Весна Туркулов: Могу да препознам које су потребе мојих суграђана, обезбедићемо бољу здравствену заштиту

"МОЈ НОВИ САД ЈЕ И СРПСКА АТИНА И ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ" Проф. др Весна Туркулов: Могу да препознам које су потребе мојих суграђана, обезбедићемо бољу здравствену заштиту

27.05.2024. 16:17 09:33