clear sky
19°C
28.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Међународна изложба Експо 2027: Нови Сад, под вођством Вучевића током ОПЕНС-а, као узор Београду за овај престижни догађај!

09.08.2023. 12:55 10:06
Пише:
Фото: Влада Србије/Град Нови Сад/Илустрација

Навикли смо да нас у сам светски врх својим успесима вину наши тенисери, кошаркаши, ватерполисти и многи други учесници у међународним спортским аренама. Спортски успех је нешто на шта смо поносни и о чему највише волимо да се похвалимо пред странцима. Године изолације, ратова, економске и опште друштвене кризе довеле су до тога да су спортске победе једине које очекујемо, и нашем народу невероватно делује могућност такмичења на међународној сцени на пољу економије, туризма, културе или науке.

Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све"

Онда се поставља питање шта је тај Експо, откуд у Београду? И чест одговор, мада потпуно нетачан, није то ништа посебно чим ће код нас да се одржи. Дефинитивно је потребно да се издигнемо изнад оваквог мишљења и да се полако привикавамо и на неке друге победе поред спортских. Београд ће током 2027. године бити светска престоница образовања, културе и иновација, јер ће представници око стотину земаља покушати да се покажу у најбољем светлу на изложби са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све". 

Експо 2027 - у овој победи Србије свако може помоћи личним ангажовањем

Често погрешно мислимо да наши спортисти побеђују захваљујући „српском инату“, при чему не видимо сате напорног рада, дисциплине и одрицања. Ни један успех не долази ни случајно ни брзо. Управо ово важи и за победу нашег главног града у конкуренцији шпанске Малаге, америчке Минесоте, тајландског Пукета и аргентинског Барилочеа. Велики рад уложио је тим Владе Србије да обезбеди домаћинство ове изложбе, али оно главно тек долази. Како је најавио председник Вучић, планирани Експо комплекс ће укључивати сајамске хале, павиљоне, смештајне капацитете и комерцијалне објекте и биће повезан са центром града и аеродромом. У оквиру Експо комплекса ће бити седам објеката са укупном површином од око 70.000 квадратних метара. Комплекс ће укључивати велико шеталиште са кафићима и ресторанима. За реализацију читавог пројекта биће потребно ангажовање свих капацитета наше земље. У победама наших спортиста учествујемо као навијачи, а сада се указала прилика да у овој победи Србије сви који желе помогну личним ангажовањем. 

Београд по угледу на Нови Сад успешно се припрема за Експо 2027!

 

Као добар узор нашем главном граду може да послужи Нови Сад и начин на који је у овом граду реализован пројекат Европска престоница културе 2022. Осим бројних културних и уметничких садржаја, који су основа овог пројекта, новосадске власти морале су да обезбеде неопходну инфраструктуру. Тако је дошло до адаптације културних станица у различитим деловима града, изградње Музичко-балетске школе и концертне дворане, док су у подграђу Петроварадинске тврђаве обновљене фасаде и објекти који су били у лошем стању. Нови Сад је добио и „Креативни дистрикт“. Као би се ово реализовало на време и на начин који оправдава епитет европске престонице културе, новосадска локална самоуправа уложила је изузетан напор, а на њеном челу био је градоначелник Милош Вучевић. Садашњи потпредседник Владе Србије и близак сарадник председника Вучића са искуством које носи из града о чијем развоју је водио бригу дуги низ година допринеће капацитетима Владе за успешну припрему изложбе Експо 2027. 

За три месеца очекује се 2,5 милиона туриста

Организација овог престижног догађаја неће допринети само развоју Београда, већ читаве државе. Изложба ће трајати три месеца и у овом периоду нашу земљу посетиће преко 2,5 милиона туриста. Ово је идеална прилика да се као туристичке дестинације представе и други градови наше земље. Да би ово било могуће градиће се инфраструктура, уређиваће се тргови, фасаде и остали туристички садржаји широм Србије. Можда је дошло време да се привикавамо на успехе на оним пољима на којим до скоро нисмо имали позитивних вести. Београд је у конкуренцији једног града из САД и једног града из Европске Уније успео да нам покаже да је упркос свим изгледима уз озбиљно залагање и напоран рад могуће изборити победу. Организација Експа 2027. побољшаће имиџ наше земље и допринети њеном међународном угледу. Подршка коју смо добили приликом гласања за домаћина изложбе показала је да други верују у нас, остало је још да порадимо на самопоуздању и да као друштво схватимо да није чудно то што је Србија постала земља стабилних јавних финансија, готово пуне запослености и животног стандарда који расте из месеца у месец и земља у којој се организују престижни догађаји какав је свакако међународна изложба Експо 2027. 

Бранко Јаковљевић, мастер економиста

Аутор:
Пошаљите коментар