"ПРАСЕ ШТРАСЕ" КОД ЧАЧКА МОГЛА БИ ДА ПОСТАНЕ ПАПРЕНА КАО ДА ЈЕ У ЦЕНТРУ БЕЧА Због поскупљења свињског меса очекује се и поскупљење печења, ево шта кажу печењари за колико
Чачак: Свињска куга prеthodnih месеци десетковала је торове са прасићима широм Западне Србије, тако да је понуда свињског меса смањена, а потражња нарочито током предстојећих празничних дана огромна. Да ли ће поскупети чувено чачанско печење питали смо, кога другог, него печењара из овог града.
- Тренутно је цена прасећег печења 2,200 динара док је јагњетина 2,500. Моје мишљење да неће расти цена печења пре краја поста, сада је мања потражња. Међутим, има неких индиција да ће за време Божићних празника поскупети, јер о произвођачи најављују неку промену цене живе ваге. Она је тренутно 450 до 500 динара, негде се помиње да ће бити и 600 динара што ће условити нас печењаре да можда подигнемо цену печења. Свакако ћемо се трудити да испоштујемо потрошаче”, појаснио је за РИНУ Немања Смиљанић, печењар из чачанског села Јежевица.
Он је истакао да су углавном сви печењари усаглашени око цена и ту проблема нема, негде око 95% печењара у Чачку имају исту цену печења.
- У сваком случају нама ништа друго не преостаје него да се квалитетом као и до сада боримо са ценама. Мислим да тренутна цена није претерано скупа за овакав квалитет. У сваком случају цена зависи од цене живе ваге и трудимо се да то пратимо. Што се тиче јагњетине, она је мало скупља од прасетине, јерс у јагњићи изузетно скупи, међутим овде тржиште више хрли за прасетином”, закључио је Немања печењар из Јежевице.
Због великог броја познатих печењара обилазница око Чачка још се назива и "прасе штрасе", ако цене поскупе кад прођете овом деоницом кад стигне рачун можда се будете осећали као да се у некој европској метрополи.
РИНА